Η σύγχρονη τάση που θέλει τους νέους ανθρώπους να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα, αλλάζει υποσυνείδητα τον τρόπο με τον οποίο περπατούν όταν ανεβαίνουν ή κατεβαίνουν τις σκάλες και παράλληλα μιλούν στον κινητό τους τηλέφωνο.

Αυτά, τουλάχιστον, υποστηρίζει μια νέα μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Manchester Metropolitan, οι οποίοι παρατήρησαν ότι ακόμα και οι υγιείς νεαροί ενήλικες, σε καλή φυσική κατάσταση και πλήρη πνευματική ικανότητα, διαφοροποιούσαν το βάδισμά τους στις σκάλες κάθε φορά που ασχολούνταν ταυτόχρονα με το κινητό τους.

Συγκεκριμένα, οι κινήσεις τους γίνονταν πιο αργές και με λιγότερη πνευματική προσπάθεια κάθε φορά που το τηλέφωνο αποσπούσε την προσοχή, όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση στο Applied Ergonomics.

Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν την πιλοτική αυτή μελέτη σε μικρό δείγμα οκτώ ατόμων αναφέρουν πως τα ευρήματα μπορούν να συνεισφέρουν τόσο στην κατανόηση του γιατί οι άνθρωποι -και ειδικότερα οι πιο ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες- τείνουν να σκοντάφτουν ή να πέφτουν από τα σκαλιά όταν χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο, αλλά και στο τι μπορεί να γίνει για να αποτραπεί αυτή η κατάσταση.

«Τα πιλοτικά αυτά αποτελέσματα δείχνουν ότι, ακόμα και για τους νέους, υγιείς και γνωστικά λειτουργικούς ανθρώπους, η ενασχόληση με το τηλέφωνο ταυτόχρονα με την ανάβαση ή κατάβαση μιας σκάλας προκαλεί μετρήσιμες αλλαγές- μειώσεις στην κινητική απόδοση. Δείξαμε, λοιπόν, ότι ο συνδυασμός κινητικών και γνωστικών εργασιών είναι δύσκολος ακόμα και για νεαρούς σε ηλικία ανθρώπους, οι οποίοι χρησιμοποιούν συνεχώς τα κινητά τους τηλέφωνα», εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια, Δρ. Irene Di Giulio, η οποία πλέον εργάζεται ως διδάκτορας στο Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου.

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές έβαλαν τους συμμετέχοντες να μιλούν στο τηλέφωνο (και όχι π.χ. να ακούν μουσική) την ώρα που ανεβοκατέβαιναν μία σκάλα, δοκιμασία που απαιτεί μεγαλύτερη δραστηριότητα, καθώς ο συμμετέχων μπορεί να ένιωθε ότι πιέζεται να συνεχίσει τη συζήτηση, ακόμα κι αν οι σκάλες δεν ήταν κάτι απλό για αυτόν εκείνη τη στιγμή. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι, παρόλο που υπήρχε κουπαστή σε κάθε πλευρά της σκάλας, κανένας από τους συμμετέχοντες δεν τη χρησιμοποίησε.

«Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικά ευρήματα που εγείρουν ανησυχίες τόσο για τους ηλικιωμένους, των οποίων οι πνευματικές και κινητικές ικανότητες σταδιακά φθίνουν όσο και για τα άτομα που είναι λιγότερο ικανά να κρίνουν σωστά την ικανότητά τους σε συνάρτηση με τις απαιτήσεις κάθε εργασίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να καταλάβουμε τον αυξημένο κίνδυνο πτώσεων, τις επιπτώσεις της συνομιλίας στο τηλέφωνο και των υποκείμενων μηχανισμών», καταλήγουν οι επιστήμονες.