Σε μια κλινική δοκιμή πρώτου σταδίου που διενεργήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UCLA), ένα νέο φυτικό φάρμακο με την ονομασία APG-157 έδειξε ότι μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με κακοήθεις όγκους στη στοματική κοιλότητα και το στοματοφάρυγγα ( να σημειωθεί ότι με τον όρο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου περιγράφεται μία ποικιλία κακοήθων όγκων που μπορεί να εμφανιστούν στη στοματική κοιλότητα, αμυγδαλές και στοματοφάρυγγα, λαιμό (τράχηλο), λάρυγγα, σιελογόνους αδένες, μύτη και παραρρίνιους κόλπους). Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο CANCER.

Το APG-157 φτιάχνεται από διάφορες ενώσεις που παράγονται από τα φυτά, στις οποίες περιλαμβάνεται και η κουρκουμίνη. Οι ερευνητές από το Αντικαρκινικό Κέντρο Jonsson του UCLA βρήκαν, λοιπόν, ότι η θεραπεία με αυτό το φυτικό φαρμακευτικό βότανο είχε ως αποτέλεσμα υψηλές συγκεντρώσεις της κουρκουμίνης και των υποπροϊόντων της στην κυκλοφορία του αίματος και την απορρόφησή της από τους ιστούς των όγκων μόλις τρεις ώρες μετά την από του στόματος λήψη του.

Ακόμη, το APG-157 μείωσε τη συγκέντρωση κυτοκινών στο σάλιο των 12 καρκινοπαθών από τους 25 συνολικά συμμετέχοντες στη μελέτη, δηλαδή πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην πρόκληση και την εξέλιξη της φλεγμονής. Η θεραπεία περιόρισε, επίσης, τη σχετική αφθονία των βακτηριοειδών, μιας ομάδας gram-αρνητικών βακτηρίων, δηλαδή πολύ επικίνδυνων μικροβίων που φέρουν ένα εξωτερικό στρώμα που τα κρύβει από το ανοσοποιητικό σύστημα. Η σχετική αφθονία των gram-αρνητικών βακτηρίων συγκριτικά με την παρουσία άλλων τύπων βακτηρίων έχει συσχετιστεί με τον καρκίνο του στόματος.

Επιπλέον, το APG-157 είχε ως αποτέλεσμα την έκφραση γονιδίων που σχετίζονται με την προσέλκυση των Τ λεμφοκυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στην περιοχή του όγκου. Η θεραπεία αυτή θα μπορούσε να έχει επωφελείς επιδράσεις όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ανοσοθεραπευτικά φάρμακα που βοηθούν τα Τ λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να αναγνωρίσουν και να εξοντώσουν τους όγκους.

Η θεραπεία δεν είχε παρενέργειες στους συμμετέχοντες στη μελέτη.

Συμπερασματικά
Το APG-157 είναι ένα φαρμακευτικό βότανο με χαμηλή τοξικότητα, που λειτουργεί αποτελεσματικά στη μείωση της φλεγμονής, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και, επιπλέον, προσελκύει τα Τ κύτταρα στο μικροπεριβάλλον του όγκου.

Όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ανοσοθεραπευτικά φάρμακα, το APG-157 μπορεί να έχει την ικανότητα να καταστήσει το ανοσοποιητικό σύστημα πιο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του καρκίνου του στοματοφάρυγγα. Με προοπτικές να αναστείλει την ανάπτυξη των βακτηριοειδών, το APG-157 θα μπορούσε, τέλος, να βελτιώσει την αντικαρκινική θεραπεία μέσω αλλαγών στα μικρόβια του στόματος.