Μία νέα ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει καλύτερες θεραπείες για την πολλαπλή σκλήρυνση και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η ψωρίαση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αναφέρουν οι ερευνητές μίας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Immunity.

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια ασθένεια που συμβαίνει όταν τα ανοσοκύτταρα εισβάλλουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα (τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό), προκαλώντας βλάβες στα νεύρα, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν ως αποτέλεσμα τα νευρολογικά προβλήματα. Ωστόσο, η αιτία πρόκλησης της νόσου παραμένει ακόμα ασαφής.

Μελέτες σε ένα ζωικό μοντέλο με πολλαπλή σκλήρυνση, διαδικασία ευρύτερα γνωστή ως πειραματική αυτοάνοση εγκεφαλομυελίτιδα (EAE), έχουν δείξει ότι τα Τ-λεμφοκύτταρα, που εκκρίνουν ένα ανοσολογικό μόριο που λέγεται IL-17, καταστρέφουν το περίβλημα της μυελίνης που περιβάλλει τα νεύρα του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Τα φάρμακα που μπλοκάρουν το IL-17 έχουν εξεταστεί σε πρώιμες κλινικές δοκιμές προσφέροντας ελπίδες για θεραπεία της υποτροπιάζουσας-διαλείπουσας πολλαπλής σκλήρυνσης. Τα φάρμακα αυτά, μάλιστα, έχουν ήδη εγκριθεί για τη θεραπεία της ψωρίασης.

Σε αυτή τη νέα μελέτη, ερευνητές από το Κολέγιο Trinity του Δουβλίνου εντόπισαν έναν ακόμα ρόλο που παίζει το IL-17 στην πειραματική αυτοάνοση εγκεφαλομυελίτιδα και πιθανώς και στην πολλαπλή σκλήρυνση. Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η έρευνα σε ζώα δεν επαληθεύεται πάντα και στους ανθρώπους.

«Ένας βασικός ρόλος του IL-17 είναι να κινητοποιεί και να ενεργοποιεί στους λεμφαδένες μια στρατιά από ανοσοκύτταρα που προκαλούν την ασθένεια και τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται στο κεντρικό νευρικό σύστημα προκαλώντας βλάβες στα νεύρα», αναφέρει ο καθηγητής πειραματικής ανοσολογίας και ένας εκ των επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Kingston Mills.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα φάρμακα που μπλοκάρουν το IL-17 μπορεί να μη χρειάζεται να περάσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό για να θεραπεύσουν αποτελεσματικά την πολλαπλή σκλήρυνση.

«Επομένως, εκτός από το να διαφωτίζει τη σημασία του IL-17 ως φαρμακευτικού στόχου στην (υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα) πολλαπλή σκλήρυνση, η έρευνά μας υπογραμμίζει την τεράστια προοπτική των φαρμάκων που εμποδίζουν το IL-17 για τη θεραπεία άλλων αυτοάνοσων παθήσεων, όπως η ψωρίαση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα», καταλήγουν οι ειδικοί.