Η αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από το να αποτρέψει την καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Στους γηραιότερους ενήλικες, η εντατική αγωγή για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί, επίσης, να διατηρήσει την εγκεφαλική λειτουργία, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Circulation.

Η μελέτη περιελάμβανε 199 ενήλικες από 75 ετών και άνω με συστολική αρτηριακή πίεση άνω του 150. Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν εξετάσεις για την εγκεφαλική λειτουργία των συμμετεχόντων, οι οποίες έδειξαν αλλοιώσεις στη λευκή ουσία του εγκεφάλου, το νευρικό κύκλωμα που είναι υπεύθυνο για την αποστολή σημάτων από το ένα σημείο του εγκεφάλου στο άλλο. Οι αλλοιώσεις αυτές, που αντιπροσωπεύουν τα κατεστραμμένα μικρά αιμοφόρα αγγεία, έχουν συνδεθεί με μια τάση για προβλήματα στη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη.

Σημειώνεται ότι τα 2/3 των ανθρώπων άνω των 75 ετών παρουσιάζουν αλλοιώσεις στη λευκή ουσία, όπως συμβαίνει δηλαδή και στην περίπτωση των περισσότερων ανθρώπων άνω των 90 ετών.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι μισοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης (της «μεγάλης») στο 145 mmHG, ενώ ο στόχος των υπολοίπων ήταν να φτάσουν στα επίπεδα του 130 ή και χαμηλότερα.

Τρία χρόνια μετά, στις απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου των συμμετεχόντων παρατηρήθηκαν λιγότερες νέες αλλοιώσεις στη λευκή ουσία ατόμων των οποίων η συστολική αρτηριακή πίεση ήταν 130 ή χαμηλότερη, σε σχέση με εκείνους που είχαν στόχο τη μείωση της αρτηριακής τους πίεσης στο 145.

Όπως γίνεται κατανοητό, ο αποτελεσματικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης μπορεί να αποτελεί έναν αξιόλογο τρόπο διατήρησης της καλής εγκεφαλικής λειτουργίας καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, καταλήγουν οι συγγραφείς της μελέτης.