Συσχετισμό ανάμεσα στις πολλαπλές μεταβολικές διαταραχές στις έγκυες γυναίκες και στον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) των παιδιών τους αργότερα στη ζωή, υποδεικνύει μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Archives of Gynecology and Obstetrics.

Το ερώτημα που αποτέλεσε αφορμή για τη μελέτη, ήταν το πώς οι διαφορετικές καταστάσεις της εγκυμοσύνης μπορούν να επηρεάσουν την παιδική παχυσαρκία. Οι ερευνητές, λοιπόν, βρήκαν ότι όταν μια μητέρα παρουσιάζει ταυτόχρονα διαβήτη κύησης και προεκλαμψία, το παιδί μπαίνει σε μια τροχιά ανάπτυξης που προοδευτικά οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο υψηλού ΔΜΣ στην παιδική ηλικία.

«Οι μέλλοντες γονείς μπορεί να επωφεληθούν από τα ευρήματά μας, αφού θα κατανοήσουν τις επιπτώσεις του διαβήτη κύησης και της προεκλαμψίας στην υγεία του παιδιού τους. Πρόκειται για ευρήματα που παρέχουν ένα πρόσθετο κίνητρο στις εγκυμονούσες και τους παρόχους υγείας, για να συνεργαστούν ως προς τη διαχείριση και αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με στόχο την επίτευξη τόσο της ασφάλειας της μητέρας όσο και της μακροπρόθεσμης υγείας του παιδιού», αναφέρει η Yonglin Melissa Huang, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα της μελέτης ενθαρρύνουν τους παρόχους υγείας να συντονίσουν τη φροντίδα της μητέρας και των παιδιών που βιώνουν αυτές τις δύο συνθήκες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά τον τοκετό.

«Οι γυναικολόγοι έχουν εμπειρία στη διαχείριση του διαβήτη κύησης και της προεκλαμψίας, αλλά δεν παρέχουν φροντίδα στα παιδιά, ούτε τα βοηθούν να μειώσουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Η συνεργασία γυναικολόγων, ενδοκρινολόγων και παιδιάτρων θα μπορούσε να συμβάλει στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας», τονίζουν οι ερευνητές.

Αυτή η επιστημονική ομάδα είχε προηγουμένως εξετάσει τους συσχετισμούς του διαβήτη κύησης και της προεκλαμψίας μεμονωμένα με τον ΔΜΣ των παιδιών. Στη νέα αυτή μελέτη, λοιπόν, διερεύνησε το τι συμβαίνει όταν μια έγκυος γυναίκα έχει και τις δύο παθήσεις ταυτόχρονα, από τη στιγμή που οι δύο αυτές ασθένειες είναι σχετικά συχνές και συνυφασμένες. Η ομάδα παρακολούθησε τα παιδιά 356 μητέρων σε ηλικία από 18 σε 72 μηνών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο συνδυασμός διαβήτη κύησης και προεκλαμψίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν ιδιαίτερα επιβαρυντικός στην πρόκληση υψηλού ΔΜΣ κατά την πρώιμη παιδική ηλικία, περισσότερο, μάλιστα, από οποιαδήποτε άλλη μεμονωμένη κατάσταση. Επιβεβαιώνοντας τα προηγούμενα ευρήματα, οι ερευνητές παρατήρησαν, τέλος, ότι τα παιδιά που είχαν γεννηθεί από μητέρες που έπασχαν μόνο από τη μία πάθηση διέτρεχαν επίσης κίνδυνο για υψηλό ΔΜΣ, αν και η τάση στην περίπτωση του διαβήτη κύησης δεν ήταν τόσο ισχυρή.

«Τα προκαταρκτικά αυτά ευρήματα θέτουν τις βάσεις για μελλοντικές μελέτες που θα διερευνήσουν τις επιπτώσεις αυτές σε μεγαλύτερα μεγέθη δειγμάτων», αναφέρουν καταληκτικά οι επιστήμονες.