Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Clinical Otolaryngology, οι άνθρωποι που χάνουν την όσφρησή τους κινδυνεύουν ακόμη και να πεθάνουν, κάτι στο οποίο συχνά οι γιατροί δεν δίνουν τη δέουσα σοβαρότητα.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες μίλησαν με 71 ανθρώπους ηλικίας 31 έως 80 ετών που πάσχουν από ανοσμία – πλήρη απώλεια της όσφρησης.

Πολλοί ανέφεραν πως πάσχουν από κατάθλιψη μην μπορώντας να μυρίσουν καθημερινά αρώματα όπως το φρεσκοκουρεμένο γκαζόν του κήπου τους ή τη μυρωδιά του συντρόφου τους, φτάνοντας ακόμα και στο διαζύγιο όπως δήλωσε μια συμμετέχουσα στην έρευνα.

Το πιο σοβαρό όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι πως οι ασθενείς με ανοσμία δεν μπορούν να μυρίσουν το υγραέριο, τον καπνό ή το χαλασμένο φαγητό. Επιπλέον, η απουσία οσμής μειώνει τη γεύση με αποτέλεσμα τη μείωση της όρεξης και συνακόλουθη απώλεια βάρους.

Με την ανοσμία αυτή έχουν συνδεθεί ασθένειες όπως η παραρρινοκολπίτιδα, οι νόσοι Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον και η πολλαπλή σκλήρυνση. Επιπλέον, κάποιος τραυματισμός ή λήψη φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει απώλεια της όσφρησης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, καθηγητή Carl Philpott, η απώλεια όσφρησης επηρεάζει και τις ευχάριστες αναμνήσεις που ήταν συνδεδεμένες με μυρωδιές, αφού χάνεται η σύνδεση με ανθρώπους, τόπους και συναισθηματικές εμπειρίες.

Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς με ανοσμία καταλήγουν να κατακλύζονται από αισθήματα θυμού, άγχους, απογοήτευσης, απομόνωσης, κατάθλιψης, λύπης και θλίψης.

Τέλος, η μελέτη υπογραμμίζει ότι τα προβλήματα των ανθρώπων αυτών επιδεινώνονται από την έλλειψη κατανόησης ή φροντίδας από την ιατρική κοινότητα.