Το κάπνισμα του ιδιαιτέρως δημοφιλούς σε ενήλικες και εφήβους ναργιλέ, έχει θεωρηθεί μια λιγότερο επιβλαβής συνήθεια από τα συμβατικά τσιγάρα. Νέα έρευνα ωστόσο, η οποία δημοσιεύτηκε στο Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology (ATVB), παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα τοξικό προφίλ της συσκευής καπνίσματος, πιο επιβλαβές και από αυτό των συμβατικών τσιγάρων.

Πειράματα σε ποντίκια, έδειξαν για πρώτη φορά ότι ο καπνός από ναργιλέ προκαλεί ανωμαλίες στη λειτουργία του αίματος, αυξάνοντας τις πιθανότητες σχηματισμού θρόμβων στο αίμα σε σύντομο χρονικό διάστημα, και κατ’ επέκταση τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέθεσαν τα ποντίκια σε καπνό από ναργιλέ, χρησιμοποιώντας μια μηχανή προσομοίωσης κανονικού καπνίσματος. Η μηχανή καπνίσματος έκανε χρήση 12 γραμμαρίων αρωματισμένου καπνού διαθέσιμου στο εμπόριο, που περιελάμβανε καπνό, γλυκερίνη, μελάσα, νικοτίνη και πίσσα. Ουσιαστικά, οι ερευνητές προσομοίωσαν την έκθεση στη νικοτίνη που συμβαίνει κατά το κάπνισμα ναργιλέ, μετρώντας τα επίπεδα της κοτινίνης, του μεταβολίτη της νικοτίνης.

Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα προχώρησε στη σύγκριση της δραστηριότητας των αιμοπεταλίων σε ποντίκια που είχαν εκτεθεί στον καπνό και σε ποντίκια δεν είχαν εκτεθεί. Διαπίστωσαν ότι ο εισπνεόμενος καπνός από τον ναργιλέ προκάλεσε τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα σε περίπου 11 δευτερόλεπτα, σημαντικά γρηγορότερα από τα 5 λεπτά που χρειάζεται για την πήξη του αίματος χωρίς τον συγκεκριμένο καπνό. Επιπλέον, τα πειράματα ανέδειξαν και άλλες ανωμαλίες σχετικές με την κυκλοφορία του αίματος.

Πιο επικίνδυνος από ένα μόνο τσιγάρο

Σύμφωνα με τον Fadi Khasawneh, διδάκτορα, αναπληρωτή καθηγητή και πρόεδρο του Τμήματος Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, ο καπνός που εισπνέουμε με τον ναργιλέ, περιέχει πολύ πιο βλαβερές χημικές ουσίες σε σχέση με τον καπνό ενός συμβατικού τσιγάρου.

Τον Μάιο του 2019, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία προχώρησε σε μια σημαντική ανακοίνωση σχετικά με το κάπνισμα ναργιλέ και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Σύμφωνα με αυτήν, το κάπνισμα ναργιλέ συνεπάγεται την εισπνοή μεγάλης ποσότητας τοξικών χημικών ουσιών όπως το μονοξείδιο του άνθρακα και σωματίδια καπνού που μπορούν να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία, την καρδιά και τους πνεύμονες, καθώς και να προκαλέσουν εξάρτηση από τη νικοτίνη.