Οι γυναίκες και οι άνδρες που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών καρδιακών προβλημάτων σε μικρό διάστημα μετά το συμβάν ακόμα κι αν δεν έχουν κάποια υποκείμενη καρδιακή πάθηση, σε σχέση με όσους δεν έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, υποστηρίζει μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Stroke.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα περισσότερων από 93.000 ανθρώπων 66 ετών και άνω, στους οποίους περιλαμβάνονταν πάνω από 12.000 γυναίκες και 9.500 άνδρες που είχαν υποστεί ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, τον συχνότερο τύπο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε κάποια έκδηλη καρδιακή πάθηση, 30 ημέρες μετά από αυτό το πρώτο εγκεφαλικό επεισόδιο, όμως, ο κίνδυνος ενός μείζονος καρδιακού συμβάντος, όπως η καρδιακή προσβολή, η καρδιακή ανεπάρκεια ή ο καρδιαγγειακός θάνατος, ήταν 25πλάσιος για τις γυναίκες και 23πλάσιος για τους άνδρες. Έναν χρόνο μετά, ο κίνδυνος διπλάσιος, αλλά εξακολουθούσε να είναι υπαρκτός.

Οι γιατροί θεώρησαν ότι η σχέση αυτή είχε να κάνει με παράγοντες κινδύνου κοινούς στις καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και το κάπνισμα. «Η ύπαρξή της σε ανθρώπους χωρίς υποκείμενες καρδιακές παθήσεις, όμως, υποδεικνύει ότι εμπλέκονται και άλλοι μηχανισμοί, γι’αυτό και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα», όπως αναφέρει ο Δρ. Luciano Sposato, αναπληρωτής καθηγητής και επικεφαλής Προγράμματος για το Εγκεφαλικό Επεισόδιο στο Πανεπιστήμιο Western του Οντάριο.

Παρόλο που η μελέτη δεν εντόπισε διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στον κίνδυνο μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες έχουν οκταπλάσιες πιθανότητες από τις γυναίκες να έχουν κάποια «κρυφή» καρδιακή πάθηση, πράγμα που υποδεικνύει ότι οι διάφοροι μηχανισμοί μπορεί να είναι περισσότερο ενεργοί στους άνδρες παρά στις γυναίκες.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι η φύση της μελέτης περιόρισε τα συμπεράσματα που θα μπορούσαν να εξαχθούν σχετικά με τους δεσμούς του εγκεφαλικού επεισοδίου με τους καρδιακούς κινδύνους, γ’αυτό και οι μελλοντικές έρευνες κρίνονται απαραίτητες.

Σημαντικό είναι, τέλος, οι γιατροί να είναι ενήμεροι για τους κινδύνους και να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στον έλεγχο των ασθενών που έχουν υποστεί πρόσφατα εγκεφαλικό επεισόδιο για συμπτώματα ή «κρυφές» καρδιακές παθήσεις, ως έναν ακόμη τρόπο πρόληψης των καρδιαγγειακών συμβαμάτων.