Μια κατηγορία αντιβιοτικών μοιάζει να κρύβει το μυστικό της θεραπείας μιας μορφής άνοιας που αφορά κυρίως μεσήλικες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο Human Molecular Genetics.

Ερευνητές του Κολεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Κεντάκι υποστηρίζουν ότι οι αμινογλυκοσίδες αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για την κροταφομετωπιαία άνοια.

Η συγκεκριμένη μορφή άνοιας είναι δεύτερη σε συχνότητα μετά τη νόσο Αλτσχάιμερ και η συχνότερη σε άτομα 40-65 ετών. Επηρεάζει, όπως προκύπτει και από την ονομασία της, τους κροταφικούς και μετωπιαίους λοβούς του εγκεφάλου, προκαλώντας αλλαγές στη συμπεριφορά, δυσκολία στην ομιλία και το γράψιμο, καθώς και εξασθένηση της μνήμης.

Μάλιστα, μια υποομάδα ασθενών με κροταφομετωπιαία άνοια έχουν μια συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη που εμποδίζει τα εγκεφαλικά κύτταρα να παράγουν την πρωτεΐνη προγρανουλίνη. Αν και δεν είναι πλήρως κατανοητός ο ρόλος της συγκεκριμένης πρωτεΐνης, η απουσία της έχει σχετιστεί με την άνοια.

Η επιστημονική ομάδα του Δρ. Haining Zhu, ανακάλυψε ότι όταν προστέθηκαν αμινογλυκοσίδες στα νευρωνικά κύτταρα με την επίμαχη μετάλλαξη, τα κύτταρα άρχισαν να παράγουν πλήρως λειτουργική προγρανουλίνη, παρά την μετάλλαξη.

«Η προσθήκη ενός μικρού αντιβιοτικού μορίου στα κύτταρα ξεγελά τον μοριακό μηχανισμό παραγωγής της πρωτεΐνης», εξηγεί ο Matthew Gentry, εκ των συγγραφέων της μελέτης και καθηγητής στο Τμήμα Μοριακής και Κυτταρικής Βιοχημείας του αμερικανικού πανεπιστημίου.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι δύο συγκεκριμένα αντιβιοτικά μόρια της οικογένειας των αμινογλυκοσίδων, η γενταμυκίνη και το G418, ήταν αποτελεσματικά στην επιδιόρθωση της μετάλλαξης και στη δημιουργία λειτουργική προγρανουλίνης. Αφού προσέθεσαν γενταμυκίνη και G418 στα επηρεασμένα από τη μετάλλαξη νευρωνικά κύτταρα τα επίπεδα της προγρανουλίνης αυξήθηκαν κατά 50-60%.

Τα παραπάνω αποτελέσματα μπορούν να θέσουν τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής φαρμακευτικής αγωγής κατά της κροταφομετωπιαίας άνοιας αλλά και άλλων μορφών άνοιας.

Ήδη οι επιστήμονες σχεδιάζουν μελέτη σε ποντίκια για να δουν την επίδραση των αμινογλυκοσίδων σε πειραματόζωα με γενετική μετάλλαξη που προκαλεί την κροταφομετωπιαία άνοια. Και παράλληλα να δουν αν μπορούν να αναπτύξουν νέους φαρμακευτικούς παράγοντες από την γενταμυκίνη και το G418 με μεγαλύτερη ασφάλειας και αποτελεσματικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γενταμυκίνη είναι εγκεκριμένο αντιβιοτικό φάρμακο, που όπως όλα τα φάρμακα συνοδεύεται και από πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.