Μείωση των παρενεργειών από τη χημειοθεραπεία όπως η αδυναμία και η τριχόπτωση υπόσχεται νέα έρευνα στους ασθενείς με καρκίνο των όρχεων Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο European Urology.. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο χρόνος θεραπείας μπορεί να μειωθεί κατά το ήμισυ, δηλαδή, σε μόλις τρεις εβδομάδες

Ο καρκίνος των όρχεων αποτελεί την πιο κοινή μορφή της νόσου στους άνδρες ηλικίας 20 έως 40 ετών. Έχει υψηλό ποσοστό επιβίωσης, ωστόσο η θεραπεία μπορεί να είναι δυσάρεστη και να προκαλέσει σοβαρές ή μόνιμες παρενέργειες όπως νευρική ή καρδιακή βλάβη, δύσπνοια ή απώλεια ακοής.

Πρόσφατα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ένα σχήμα τριών εβδομάδων αποτελούμενο από τρία φάρμακα (βλεομυκίνη, ετοποσίδη και σισπλατίνη) ήταν εξίσου αποτελεσματικό με το πρότυπο έξι εβδομάδων που χορηγείται κανονικά στους ασθενείς.

Οι 250 συμμετέχοντες στη δοκιμή, είχαν μη σεμινωματώδεις καρκίνους των όρχεων υψηλού κινδύνου πρώτου σταδίου, που ήταν πιθανό να επανεμφανιστούν μετά τη θεραπεία.

Λιγότερες παρενέργειες με την ίδια επιτυχία

Συνήθως, στους άνδρες με αυτόν τον τύπο καρκίνου, η χημειοθεραπεία χορηγείται για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει κάποια μετάσταση μετά την αφαίρεση των όρχεων. Εντούτοις, το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως κόπωση, απώλεια βάρους και μαλλιών, λοιμώξεις και διάρροια.

«Έχουμε την τάση να επικεντρωνόμαστε στο εάν μπορούμε να θεραπεύσουμε έναν καρκίνο ή όχι», είπε η Emma Hall, καθηγήτρια του Ιδρύματος για την Έρευνα για τον Καρκίνο του Λονδίνου. «Αλλά για μια νόσο όπως ο καρκίνος των όρχεων που επηρεάζει τους νέους, είναι επίσης ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι η θεραπεία δεν αφήσει στους ασθενείς ανεπιθύμητες παρενέργειες για όλη τους τη ζωή».

Στη δοκιμή των τριών εβδομάδων, 4 στους 10 άνδρες είχαν παρενέργειες –ουσιαστικά χαμηλότερες από ό,τι συνήθως, κατά τους ερευνητές– και η θεραπεία ήταν εξίσου αποτελεσματική με τον σχήμα των έξι εβδομάδων και επιπλέον πιο οικονομική.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα, θεωρώντας τη μείωση του χρόνου κατά το ήμισυ ένα θετικό βήμα που μπορεί να εξασφαλίσει οικονομικούς πόρους.

Τέλος, οι καρκινοπαθείς που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν υπό παρακολούθηση για περίπου τέσσερα χρόνια ώστε να διαπιστωθεί τυχόν επανεμφάνιση του καρκίνου. Μόνο το 1,3% των ανδρών (3 στους 250) επανεμφάνισαν καρκίνο, ποσοστό παρόμοιο με εκείνο των ανδρών που είχαν δεχτεί χημειοθεραπεία επί έξι εβδομάδες.