Τα παιδιά που πίνουν πλήρες γάλα έχουν 40% μικρότερο κίνδυνο να έχουν περιττά κιλά ή να είναι παχύσαρκα, συγκριτικά με εκείνα που πίνουν γάλα με λίγα λιπαρά, αποφαίνεται μεγάλη ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που δημοσιεύεται στο The American Journal of Clinical Nutrition.

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου του Αγίου Μιχαήλ στο Τορόντο του Καναδά ανέλυσαν στοιχεία από 28 μελέτες που είχαν γίνει σε επτά χώρες και εστίαζαν στη σχέση κατανάλωσης αγελαδινού γάλακτος κατά την παιδική ηλικία και του κινδύνου περιττών κιλών ή παχυσαρκίας. Σε καμιά από τις έρευνες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικά σχεδόν 21.000 παιδιά 1-18 ετών, δεν διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που έπιναν γάλα με λίγα λιπαρά είχαν μειωμένο κίνδυνο περιττών κιλών ή παχυσαρκίας. Μάλιστα 18 εκ των 28 ερευνών κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι, τα παιδιά που έπιναν πλήρες γάλα ήταν λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα ευρήματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες που συστήνουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών μειωμένων λιπαρών από την ηλικία των δύο ετών για να μειωθεί ο κίνδυνος παχυσαρκίας.

«Η πλειοψηφία των παιδιών στον Καναδά και τις ΗΠΑ καταναλώνουν αγελαδινό γάλα καθημερινά και αυτό αποτελεί κύρια πηγή διατροφικών λιπαρών για τα περισσότερα εξ αυτών. Στην ανασκόπηση διαπιστώθηκε ότι όσα από την ηλικία των δύο ετών και έπειτα άρχισαν να πίνουν γάλα λίγων λιπαρών δεν ήταν πιο αδύνατα από εκείνα που συνέχισαν να πίνουν πλήρες», εξηγεί ο Δρ. Jonathon Maguire, κύριος συγγραφέας της μελέτης και παιδίατρος στο Νοσοκομείο του Αγίου Μιχαήλ.

Και συμπληρώνει ότι επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι να εδραιώσουν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πλήρους γάλακτος και μειωμένου κινδύνου εκδήλωσης παχυσαρκίας σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη.