Μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Washington και δημοσιεύθηκε στο Nature Communications υποδεικνύει μια σύνδεση μεταξύ των βακτηρίων που ζουν στους ανώτερους αεραγωγούς του αναπνευστικού συστήματος και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων άσθματος σε παιδιά με ήπιας ή μέτριας έντασης άσθμα.

Συγκεκριμένα, η μελέτη αναδεικνύει την πιθανότητα το μικροβίωμα των αεραγωγών να παίζει αιτιώδη ρόλο στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του άσθματος. Στην κλινική δοκιμή των 214 παιδιών ηλικίας 5-11 ετών με ήπιας έως μέτριας έντασης άσθμα, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα παιδιά που βίωναν πρώιμα συμπτώματα ότι το άσθμα επιδεινωνόταν, ήταν πιο πιθανό να φέρουν στους ανώτερους αεραγωγούς τους βακτήρια που σχετίζονται με την πάθηση, όπως ο σταφυλόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος και Moraxella. Αντίθετα, τα μικρόβια των αεραγωγών υπό την επικράτηση των βακτηρίων Corynebacterium και Dolosigranulum σχετίστηκαν με περιόδους καλής υγείας, όταν δηλαδή το άσθμα ήταν υπό έλεγχο.

Η ομάδα βρήκε, επίσης, ότι τα παιδιά στων οποίων τις μικροβιακές κοινότητες στους αεραγωγούς επικρατούσαν αρχικά τα βακτήρια Moraxella κι αυτά μετατρέπονταν σε Corynebacterium και Dolosigranulum είχαν αυξημένο κίνδυνο επιδείνωσης των συμπτωμάτων άσθματος, σε σύγκριση με εκείνα που δεν παρατηρήθηκε οποιουδήποτε είδους αλλαγή στο μικροβιακό τους φορτίο.

«Είναι ενδιαφέρον το ότι οι αλλαγές στο μοτίβο του μικροβιώματος θα μπορούσαν να παίζουν σημαντικό ρόλο στην όξυνση του άσθματος», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής, Avraham Beigelman.

Σκοπός της κλινικής δοκιμής ήταν να προσδιορίσει αν η πενταπλή δόση ενός εισπνεόμενου κορτικοστεροειδούς στα πρώτα σημάδια επιδείνωσης του άσθματος ήταν καλύτερη από τη διατήρηση της χαμηλής δοσολογίας του ίδιου φαρμάκου. Από τη δοκιμή δεν αναδείχθηκε κανένα όφελος στη μεγαλύτερη δόση, με τα αποτελέσματα να δημοσιεύονται στο The New England Journal of Medicine το 2018.

Κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμής, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δείγματα ρινικής βλέννας από τα παιδιά για να μελετήσουν το μικροβίωμα των ανώτερων αεραγωγών τους. Τα δείγματα συλλέχθηκαν στην αρχή της δοκιμής, όταν το άσθμα των συμμετεχόντων βρισκόταν υπό έλεγχο, καθώς και με τα πρώτα πρώιμα συμπτώματα αναπνευστικής κρίσης.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι Beigelman και Zhou δήλωσαν ότι σκοπεύουν να διεξάγουν μελέτες σε ποντίκια με προσεκτικά ελεγχόμενα μικροβιώματα αεραγωγών για να δουν αν μπορούν να αποκαλύψουν έναν αιτιώδη ρόλο των βακτηρίων στη σοβαρότητα του άσθματος. Επιπλέον, τέτοια πειράματα θα μπορούσαν να τους επιτρέψουν να δοκιμάσουν διαφορετικές παρεμβάσεις για να μεταβάλουν σκόπιμα τα βακτήρια των ανώτερων αεραγωγών κατά τρόπο που θα μπορούσε να είναι προστατευτικός.