Αν είστε από τους ανθρώπους που κοιμούνται τουλάχιστον εννέα ώρες το βράδυ ή ο απογευματινός ύπνος κρατάει πολύ παραπάνω από αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός σας, ίσως θα πρέπει να αρχίσετε να ανησυχείτε για τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, υποστηρίζει κινεζική μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Neurology.

Σύμφωνα με την έρευνα των επιστημόνων του Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας Huazhong, οι άνθρωποι που κοιμούνται πολύ ίσως να αυξάνουν τον κίνδυνο που διατρέχουν για εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 85%. Το ίδιο ισχύει και με τον τακτικό ύπνο 90 λεπτών κατά τη διάρκεια της ημέρας, που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατά 25% σε σύγκριση με όσους δεν κοιμούνται καθόλου ή αυτούς που κοιμούνται μόνο μισή ώρα.

«Οι άνθρωποι μέσης και τρίτης ηλικίας, θα πρέπει να προσέχουν πολύ το χρόνο που ξοδεύουν στο κρεβάτι προσπαθώντας να κοιμηθούν, τον ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας και την ποιότητά του, καθώς η σωστή διάρκεια του ύπνου μέρα και νύχτα και η διατήρηση της καλής ποιότητας ύπνου μπορεί να συμπληρώνουν άλλες συμπεριφορικές παρεμβάσεις για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου», αναφέρει η ερευνήτρια, Δρ. Xiaomin Zhang.

Δεν είναι σαφές το πώς συνδέονται ο ύπνος και ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο, άλλες μελέτες όμως έχουν δείξει ότι ο υπερβολικά πολύς ύπνος και η κακή ποιότητα ύπνου συνδέονται με την υψηλή χοληστερόλη και την παχυσαρκία, δηλαδή καταστάσεις που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, η ομάδα της Δρ. Zhang συγκέντρωσε δεδομένα από περισσότερους από 32.000 ανθρώπους στην Κίνα, η μέση ηλικία των οποίων ήταν τα 62 έτη. Κατά τη διάρκεια της εξαετούς παρακολούθησης, πάνω από 1.500 συμμετέχοντες υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο, με τους ερευνητές να λαμβάνουν υπόψιν παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και το κάπνισμα.

Βρήκαν, λοιπόν, ότι όσοι κοιμούνταν από εννέα ώρες και πάνω κάθε βράδυ ήταν 23% πιο πιθανό να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σχέση με εκείνους που κοιμούνταν επτά ώρες ή και λιγότερο κάθε βράδυ. Τον μεγαλύτερο, ωστόσο, κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου διέτρεχαν οι συμμετέχοντες που κοιμούνταν πολλές ώρες και το βράδυ αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ και οι διαταραχές του ύπνου συνδέθηκαν με κατά 29% αυξημένο κίνδυνο, σε σχέση με τους ανθρώπους που κοιμούνται καλά.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα ευρήματα της μελέτης δεν αποδεικνύουν ότι ο πολύς ύπνος προκαλεί εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά ότι απλώς υποδεικνύουν ένα συσχετισμό. Επίσης, στη μελέτη υπήρχαν κάποιοι περιορισμοί, μεταξύ των οποίων το γεγονός ότι τα ευρήματα βασίστηκαν στις συνήθειες ύπνου που ανέφεραν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες και ότι αφορούν μόνο τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους.

Οι επιστήμονες καταλήγουν ότι πράγματι υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στον υπερβολικό ύπνο και τον αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, η οποία έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο πολύς ή κακός ύπνος μειώνει τη σωματική δραστηριότητα, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο ενός τέτοιου επεισοδίου.