Μειωμένες πιθανότητες εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ είχαν οι ηλικιωμένοι που έπαιζαν επιτραπέζια παιχνίδια ή χαρτιά. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Ανέλυσαν δεδομένα από 1.091 ανθρώπους που υποβλήθηκαν σε τεστ για τη μνήμη, την επίλυση προβλημάτων και την ταχύτητα σκέψης. Τα τεστ ξεκίνησαν όταν οι συμμετέχοντες ήταν 70 ετών και επαναλαμβάνονταν κάθε τρία χρόνια μέχρι να φτάσουν τα 79 έτη.

Οι άνθρωποι που έπαιζαν μη-ψηφιακά παιχνίδια, όπως το ντόμινο, ή προτιμούσαν να λύνουν σταυρόλεξα, βίωσαν μικρότερη γνωστική φθορά. Ο μέσος δείκτης νοημοσύνης των ανθρώπων που έπαιζαν παιχνίδια αρκετές φορές τη μέρα ήταν από μία έως τρεις φορές υψηλότερος. Στα αποτελέσματα λήφθηκαν υπόψιν και άλλοι πιθανοί παράγοντες επηρεασμού, όπως η οικονομική κατάσταση, το μορφωτικό επίπεδο αλλά και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας των συμμετεχόντων.

«Είμαστε πολύ κοντά στο να ταξινομήσουμε τις δραστηριότητες που ενδέχεται να βοηθούν για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας κατά τη γήρανση. Θα ήταν καλό επίσης να βρούμε ποια από αυτά τα παιχνίδια έχουν καλύτερες επιδράσεις, δήλωσε ο καθηγητής Ian Deary και επικεφαλής της έρευνας.