Οι γυναίκες που έχουν ύψος πάνω από 1,75 μέτρα, έχουν 31% μεγαλύτερη πιθανότητα να φθάσουν στην ηλικία των 90 ετών, σε σχέση με όσες έχουν ύψος κάτω από 1,60 μέτρα, σύμφωνα με ολλανδική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Epidemiology and Community Health.

Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για τους άνδρες.

Ερευνητές του Τμήματος Επιδημιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ ανέλυσαν στοιχεία για 7.807 γυναίκες και άνδρες ηλικίας 68 έως 70 ετών, που παρακολουθήθηκαν ωσότου έφθασαν στην ηλικία των 90 ετών, κάτι που συνέβη σε 944 γυναίκες (το 34,4% των γυναικών) και 433 άνδρες (το 16,7% των ανδρών).

Οι γυναίκες που γιορτάζουν τα 90ά γενέθλιά τους ήταν κατά μέσο όρο ψηλότερες και είχαν μικρότερο βάρος από ό,τι οι άνδρες στην ίδια ηλικία.

Οι άνδρες που έκαναν άσκηση ή άλλη σωματική δραστηριότητα (δουλειές σπιτιού, κηπουρική, ποδήλατο, σπορ κ.α.) για τουλάχιστον 90 λεπτά καθημερινά, ήταν 39% πιθανότερο να φθάσουν τα 90 έτη, σε σχέση με όσους άνδρες ήταν σωματικά δραστήριοι για λιγότερα από 30 λεπτά τη μέρα. Κάθε επιπλέον 30 λεπτά καθημερινής κινητικότητας και σωματικής δραστηριότητας σχετιζόταν κατά μέσο όρο με αύξηση κατά 5% της πιθανότητας να φθάσει ένας άνδρας στα 90 έτη.

Όσες γυναίκες ήταν σωματικά δραστήριες 30 έως 60 λεπτά τη μέρα, είχαν 21% μεγαλύτερη πιθανότητα να φθάσουν τα 90 έτη, σε σχέση με εκείνες που ασκούνταν λιγότερα από 30 λεπτά. Όμως φαίνεται να υπάρχει ένα «πλαφόν» για τις γυναίκες: Τη μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν 90άρες, είχαν όσες ασκούνταν περίπου 60 λεπτά τη μέρα και όχι περισσότερο (ενώ στους άνδρες το περισσότερο, πάνω και από τα 60 λεπτά, σχετίζεται με έξτρα προσδόκιμο ζωής).

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ύψος και το βάρος σχετίζονται περισσότερο με το προσδόκιμο ζωής μιας γυναίκας από ό,τι ενός άνδρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ