Ένα ακόμα σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των ατμιστών αποκαλύπτει νέα μελέτη που παρουσιάζεται στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία από δύο ξεχωριστές έρευνες, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου, καθώς αυξάνουν την «κακή» (LDL) χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και μειώνουν τη ροή του αίματος προς την καρδιά, ενώ επίσης σχετίζονται με στεφανιαία αγγειακή δυσλειτουργία.

Τα παραπάνω στοιχεία έχουν βαρύνουσα σημασία δεδομένου ότι από τον περασμένο Μάρτιο πάνω από 2.000 χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων στις ΗΠΑ έχουν αρρωστήσει, οι περισσότεροι έφηβοι και νεαροί ενήλικες και τουλάχιστον 40 έχουν πεθάνει ως απόρροια σοβαρών αναπνευστικών βλαβών που συνδέονται με το άτμισμα. Στην Ευρώπη επίσης, στο Βέλγιο, καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος που σχετίζεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ενώ ένας νεαρός ατμιστής στη Βρετανία έχει σωθεί κυριολεκτικά από θαύμα.

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αξιολογώντας τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία έχει αποδώσει τους θανάτους και την πνευμονική νοσηρότητα συνεπεία του ατμίσματος στη νόθευση των υγρών ατμίσματος με THC, την ψυχοδραστική ουσία της ινδικής κάνναβης, ενώ τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ενοχοποιούν επίσης την οξική βιταμίνη Ε, μια ουσία που προστίθεται στα υγρά ατμίσματος.

Στις νεότερες μελέτες που παρουσιάζονται στο επιστημονικό συνέδριο διαπιστώνεται ότι σε δείγμα 476 υγιών ενηλίκων (94 μη καπνιστές, 45 χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου, 52 χρήστες συμβατικού και ηλεκτρονικού τσιγάρου και 285 καπνιστές συμβατικού τσιγάρου), 21-45 ετών, χωρίς προϋπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο και χωρίς να παίρνουν φάρμακα, διαπιστώθηκε ότι η «κακή» χοληστερόλη ήταν υψηλότερη στους χρήστες των ηλεκτρονικών τσιγάρων συγκριτικά με όσους δεν ήταν καπνιστές.

Σε άλλη μελέτη που έγινε ανάλυση της αιματικής κυκλοφορίας, δείκτης της στεφανιαίας αγγειακής λειτουργίας, σε 19 νεαρούς ενήλικες καπνιστές (24-32 ετών) αμέσως πριν και μετά από χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου ή συμβατικού, διαπιστώθηκε ότι επηρεαζόταν αρνητικά η στεφανιαία αγγειακή λειτουργία των ατμιστών.