Ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο είναι πιθανό να αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη μετά από μόλις μια εβδομάδα θεραπείας, υποστηρίζουν οι επιστήμονες σε νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ενδοκρινολογικής Κοινότητας που πραγματοποιήθηκε στο Μπράιτον.

Σχεδόν ένας στους τρεις Βρετανούς λαμβάνουν γλυκοκορτικοειδή για να αντιμετωπίσουν παθήσεις όπως το άσθμα, την αρθρίτιδα, αλλεργίες, έκζεμα και το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου. Τώρα, όμως, οι ερευνητές βρήκαν ότι η δραστική ουσία πρεδνιζολόνη που περιέχεται στους πιο κοινούς τύπους του φαρμάκου, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα μετά από επτά ημέρες θεραπείας και να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη και κατά συνέπεια σε διαβήτη τύπου 2.

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι ο διαβήτης που προκαλείται από στεροειδή εκδηλώνεται σε ανθρώπους που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή όπως η πρεδνιζολόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό που αναδεικνύει στη μελέτη της η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Sapienza, με επικεφαλής τον Δρ. Riccardo Pofi, όμως, είναι ότι η διαδικασία αυτή ξεκινά πολύ νωρίτερα από αυτό που πίστευαν οι επιστήμονες.

«Είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τις βραχυπρόθεσμες μεταβολικές επιπτώσεις των ευρέως συνταγογραφούμενων δόσεων γλυκοκορτικοειδών σε υγιείς άνδρες και υποδεικνύει ότι ακόμα και σε χαμηλές δόσεις, ο μεταβολισμός της γλυκόζης επηρεάζεται αρνητικά, προκαλώντας αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη στην συνεχόμενη θεραπεία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Pofi.

Ο ίδιος, μαζί με τον καθηγητή Jeremy Tomlinson από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, περιέλαβαν στη μελέτη 16 υγιείς άνδρες εθελοντές, εκ των οποίων οι έξι έλαβαν 10mg πρεδνιζολόνης και οι 10 έλαβαν 15mg (δοσολογία που θεωρείται χαμηλή) για διάστημα επτά ημερών, με τους επιστήμονες να μετρούν το βάρος και τους μεταβολικούς δείκτες των συμμετεχόντων πριν και μετά τη δοκιμή.

Πραγματοποίηθηκε, επίσης, υπερινσουλιναιμικό-ευγλυκαιμικό clamp που αποτελεί την ενδεικτική μέθοδο αξιολόγησης του τρόπου με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί την ινσουλίνη. Η μελέτη, λοιπόν, βρήκε ότι τα επίπεδα του σακχάρου νηστείας, το βάρος, η χοληστερόλη και η γενική υγεία δεν επηρεάζονταν από το φάρμακο.

Στην ομάδα των συμμετεχόντων που έλαβαν τα 15mg της πρεδνιζολόνης, όμως, διαπιστώθηκε ότι ο οργανισμός τους ήταν σημαντικά λιγότερο ικανός να ελέγξει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, άρα και να διαχειριστεί αποτελεσματικά την ινσουλίνη.

«Οι προηγούμενες μελέτες πάνω στο εν λόγω ζήτημα αξιολόγησαν αυτές τις μεταβολικές παραμέτρους πολύ αργά μετά τη θεραπεία και σε υψηλή δοσολογία. Η δική μας μελέτη παρουσίασε επιβλαβείς συνέπειες των στεροειδών ήδη στις επτά μέρες από την έναρξη λήψης δύο από των πιο ευρέως συνταγογραφούμενων δόσεων γλυκοκορτικοειδών», τονίζει ο Δρ. Pofi, εφιστώντας την προσοχή στους ασθενείς για τον κίνδυνο που ενέχουν τα γλυκοκορτικοειδή όσον αφορά στην εκδήλωση διαβήτη.