Εκμεταλλευόμενοι με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης τη δύναμη του νου οι ερευνητές έχουν καταφέρει σχεδόν να διπλασιάσουν την ταχύτητα με την οποία τετραπληγικοί ασθενείς μπορούν να επικοινωνούν με το περιβάλλον.

Άνθρωποι παράλυτοι εξαιτίας εγκεφαλικού επεισοδίου ή νευροεκφυλιστικών νόσων δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν ακόμη και γράφοντας μια απλή πρόταση. Ηλεκτρόδια εμφυτευμένα σε ένα σημείο του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση έχουν επιτρέψει σε ορισμένους ασθενείς με παράλυση να κινήσουν τον κέρσορα του υπολογιστή και να επιλέξουν γράμματα σε μια οθόνη με τη σκέψη τους. Οι χρήστες κατάφεραν να πληκτρολογήσουν έως και 39 χαρακτήρες ανά λεπτό, αλλά η ταχύτητα αυτή παραμένει τρεις φορές πιο αργή από την ταχύτητα με την οποία γράφουμε φυσιολογικά (η μέση ταχύτητα ενός υγιούς ανθρώπου είναι 120 χαρακτήρες το λεπτό).

Στο πλαίσιο ενός νέου πειράματος ένας εθελοντής παράλυτος από τον λαιμό και κάτω φαντάστηκε ότι χρησιμοποιούσε το χέρι του για να γράψει κάθε γράμμα του αλφάβητου. Η παραχθείσα εγκεφαλική δραστηριότητα βοήθησε στην εκπαίδευση ενός υπολογιστικού μοντέλου γνωστό ως νευρωνικό δίκτυο, να μεταφράσει τις εκάστοτε εντολές, ανιχνεύοντας την πρόθεση της κίνησης του φανταστικού στυλό για να γράψει γράμματα.

Τελικά ο υπολογιστής μπορούσε να διαβάσει τις προτάσεις που είχε φανταστεί ο ασθενής με ακρίβεια σχεδόν 95%, σύμφωνα με την ομάδα των ερευνητών που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Νευροεπιστήμης (δεν έχει υπάρξει ακόμη επιστημονική δημοσίευση).

Ο ασθενής κατάφερε να γράψει σε υπολογιστή με το νου του με ρυθμό 66 χαρακτήρων το λεπτό, ταχύτητα σχεδόν διπλάσια εκείνης που είχε επιτευχθεί έως τώρα (39 χαρακτήρες το λεπτό).

Οι ερευνητές προσδοκούν να αυξήσουν την ταχύτητα συγγραφής σταδιακά με την εξάσκηση και την τελειοποίηση της τεχνολογίας.