Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου εντόπισαν κύτταρα στο ανοσοποιητικό σύστημα που μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της υπέρτασης, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο European Heart Journal.

Η υπέρταση είναι κύρια αιτία εκδήλωσης καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και νεφροπάθειας.

Η νέα έρευνα έρχεται όχι μόνο να αναδείξει τον ρόλο του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά εντοπίζει και μια σειρά φαρμάκων που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αύξησης της αρτηριακής πίεσης του αίματος.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα μακροφάγα (εξειδικευμένα λευκά αιμοσφαίρια), που παίζουν κεντρικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα, εκκαθαρίζουν μόρια της ενδοθηλίνης. Η τελευταία είναι μια πολύ ισχυρή ορμόνη του σώματος, που τα μακροφάγα την παρακολουθούν και την ρυθμίζουν στο αίμα βοηθώντας τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώνουν, συντελώντας τελικά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μειώνοντας τα επίπεδα των μακροφάγων σε ποντίκια που έκαναν διατροφή με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι αυξανόταν η αρτηριακή τους πίεση. Όταν τα επίπεδα των μακροφάγων επανέρχονταν στα φυσιολογικά επίπεδα, η αρτηριακή πίεση εξομαλυνόταν.

Τα ίδια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια που είχαν έλλειψη ενδοθηλίνης και σε τρωκτικά με φαρμακευτικά επαγόμενη υπέρταση.

Οι ειδικοί στη συνέχεια μελέτησαν τα λευκά αιμοσφαίρια ασθενών που έπαιρναν φάρμακα για διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος η οποία προσβάλλει τα αιμοφόρα αγγεία.

Οι ασθενείς που έπαιρναν τα φάρμακα που μειώνουν τον αριθμό των μακροφάγων είχαν υψηλότερη αρτηριακή πίεση, συγκριτικά με ασθενείς που έπαιρναν άλλα φάρμακα.

Σχολιάζοντας τη μελέτη ο καθηγητής Matthew Bailey, πρόεδρος Νεφρικής Φυσιολογίας στο Κέντρο Ερευνητικής Αριστείας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και επικεφαλής της μελέτης σημειώνει ότι «η υπέρταση επηρεάζει εκατομμύρια άτομα, παγκοσμίως, περιλαμβανομένου του 70% αυτών άνω των 70 ετών».

Η ανακάλυψη ρίχνει φως στους παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης υπέρτασης και ανοίγει νέους δρόμους για καλύτερες θεραπείες. Ωστόσο χρειάζεται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους.

«Επόμενος στόχος μας είναι να μελετήσουμε τον ρόλο των μακροφάγων σε άτομα με υπέρταση», προαναγγέλλει ο Δρ. Bailey.