Όσοι έχουν σκύλο φαίνεται ότι ζουν περισσότερα χρόνια και έχουν μάλιστα καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα φαίνεται να έχουν όσοι ζουν μόνοι και έχουν επιβιώσει εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Δεδομένου ότι έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι η κοινωνική απομόνωση και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας έχουν αρνητική επίδραση στους ανθρώπους, οι ερευνητές θέλησαν να δουν πως η ύπαρξη ενός κατοικιδίου, ειδικά σκύλου, επηρέαζε την πορεία της υγείας των ασθενών με καρδιακό κίνδυνο και καρδιαγγειακά συμβάματα. Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι όσοι έχουν σκύλο έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και αναφέρουν λιγότερη μοναξιά.

Στην πρώτη μελέτη έγινε σύγκριση της υγείας κατόχων σκύλων και μη μετά από έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, βάσει στοιχείων από το Εθνικό Αρχείο Ασθενών της Σουηδίας. Οι ασθενείς ήταν 40-85 ετών και είχαν υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο την περίοδο 2001-2012.

Συγκριτικά με όσους δεν είχαν σκύλοι, οι ιδιοκτήτες είχαν:
– κατά 33% μικρότερο κίνδυνο θανάτου μετά από έμφραγμα ακόμα κι αν ζούσαν μόνοι μετά την έξοδο από το νοσοκομείο και 15% μικρότερο κίνδυνο αν ζούσαν με σύντροφο ή παιδί,
– κατά 27% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο αν ζούσαν μόνοι μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο και κατά 12% αν ζούσαν παρέα με σύντροφο ή παιδί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν 182.000 είχαν υποστεί έμφραγμα και μόλις το 6% ήταν κάτοχοι σκύλου ενώ 155.000 είχαν επιβιώσει ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, με το 5% αυτών να έχουν σκύλο.

Ο χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου λόγω της ύπαρξης του σκύλου αποδίδεται στην αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και τη μειωμένη κατάθλιψη και μοναξιά, παράγοντες που και σε προηγούμενες μελέτες έχουν σχετιστεί άμεσα με την ύπαρξη των κατοικιδίων στη ζωή ενός ανθρώπου.

Στην δεύτερη μελέτη, αναλύθηκαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 3,8 εκατομμύρια άτομα από δέκα διαφορετικές μελέτες. Εννέα είχαν εστιάσει στη σύγκριση των αιτίων θνησιμότητας μεταξύ ιδιοκτητών σκύλων και μη και τέσσερις στα καρδιαγγειακά αποτελέσματα ιδιοκτητών σκύλων και μη.

Από την συνδυαστική ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι όσοι είχαν σκύλο:
– είχαν 24% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία,
– 65% μικρότερο κίνδυνο θανάτου μετά από έμφραγμα και
– 31% μικρότερο κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιαγγειακού αιτίου.