Η έντονη σωματική δραστηριότητα μια με δυο φορές την εβδομάδα σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με σταθερή στηθάγχη σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην European Journal of Preventive Cardiology.

Η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Simone Biscaglia από το Πανεπιστήμιο της Φεράρα στην Ιταλία σχολίασε ότι «το ιδανικό όριο άσκησης είναι εφικτό σχεδόν από όλους τους ασθενείς με σταθερή στηθάγχη παγκοσμίως, ωστόσο επετεύχθη μόνο από το ένα τρίτο των συμμετεχόντων στην έρευνα. Το ζωηρό περπάτημα μια με δυο φορές την εβδομάδα σε ένα ρυθμό που αυξάνει τους παλμούς και προκαλεί λαχάνιασμα, είναι αρκετό».

Είναι ευρέως γνωστό ότι η άσκηση είναι ευεργετική για τους καρδιοπαθείς – αλλά παραμένει αμφισβητούμενη η συχνότητα και η ένταση. Η ανάλυση του αρχείου CLARIFY εξέτασε αυτά τα ερωτήματα. Επίσης δεδομένου ότι οι περισσότεροι ασθενείς ασκούνται ελάχιστα η έρευνα εξέτασε τους πιο σημαντικούς παράγοντες της φυσικής δραστηριότητας.

Στην έρευνα CLARIFY συμμετείχαν 32.370 ασθενείς με σταθερή στηθάγχη από 45 χώρες στην Αφρική, την Ασία, την Αυστραλία, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Βόρειο Νότιο και Κεντρική Αμερική.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες βάσει της συχνότητας και της έντασης άσκησης, δηλαδή σε όσους έκαναν καθιστική ζωή (16,1%), ελαφριά άσκηση  (51,4%), εντατική άσκηση μια με δυο φορές την εβδομάδα (16,8%) και εντατική άσκηση τρεις ή περισσότερες  την εβδομάδα (15,7%).

Ο συνδυαστικός κίνδυνος καρδιαγγειακού θανάτου, απόφραξης του μυοκαρδίου και εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν μικρότερος για όσους έκαναν εντατική άσκηση 1-2 φορές την εβδομάδα και υψηλότερος για την ομάδα της καθιστικής ζωής.

Επίσης οι ασθενείς που γυμνάζονταν 1-2 φορές την εβδομάδα είχαν και χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία (19%), καρδιαγγειακού θανάτου (21%) και εγκεφαλικού επεισοδίου (26%) συγκριτικά με την ομάδα της ελαφριάς δραστηριότητας.

«Οι ασθενείς με σταθερή στηθάγχη θα πρέπει να αποφεύγουν την καθιστική ζωή» σχολίασε ο Δρ. Biscalgia και συμπλήρωσε ότι ο στόχος τους πρέπει να είναι η άσκηση σε εβδομαδιαία βάση και όχι με την υψηλότερη συχνότητα μια και αυτό μάλλον δεν μπορεί να τηρηθεί από τους ασθενείς.