Η τακτική άσκηση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μπορεί να καθυστερήσει την εγκεφαλική εξασθένιση στους ανθρώπους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease.

Οι επιστήμονες που τη διεξήγαγαν μάλιστα υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ευρήματα που αξίζουν περαιτέρω διερεύνησης, με στόχο να αποδειχθεί αν τελικά η φυσική κατάσταση του ατόμου μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη της άνοιας.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Southwestern του Texas βρήκαν ότι οι άνθρωποι που είχαν συσσωρευμένο β-αμυλοειδές στον εγκέφαλό τους, ένα σημαντικό δείκτη της νόσου Αλτσχάιμερ, παρουσίαζαν βραδύτερο εκφυλισμό μιας περιοχής του εγκεφάλου ιδιαίτερα σημαντικής για τη μνήμη, αν ασκούνταν τακτικά επί ένα χρόνο.

Παρόλο που η άσκηση δε φάνηκε τελικά να προλαμβάνει την αναπόφευκτη εξάπλωση των τοξικών πλακών του β-αμυλοειδούς που ευθύνονται για τον θάνατο των νευρώνων στον εγκέφαλο των πασχόντων από άνοια, τα ευρήματα υποδεικνύουν την ενδιαφέρουσα πιθανότητα, η αεροβική άσκηση να μπορεί τουλάχιστον να επιβραδύνει τις επιπτώσεις της ασθένειας αν η παρέμβαση αυτή συμβεί στα πρώτα της στάδια.

Μειωμένη εγκεφαλική ατροφία
Στη μελέτη που συμμετείχαν 70 συμμετέχοντες ηλικίας 55 ετών και άνω, συγκρίθηκε η γνωστική λειτουργία και ο όγκος του εγκεφάλου μεταξύ δύο ομάδων ηλικιωμένων ατόμων που ακολουθούσαν μια καθιστική ζωή και αντιμετώπιζαν προβλήματα μνήμης. Η μία ομάδα έκανε αερόβια άσκηση (τουλάχιστον μισή ώρα, τέσσερις με πέντε φορές την εβδομάδα) και η άλλη ομάδα έκανε μόνο κάποιες ασκήσεις ευλυγισίας.

Οι δύο ομάδες διατήρησαν παρόμοιες γνωστικές ικανότητες κατά τη διάρκεια της δοκιμής σε περιοχές του εγκεφάλου που αφορούν τη μνήμη και την επίλυση προβλημάτων. Ωστόσο, η εγκεφαλική απεικόνιση έδειξε ότι οι άνθρωποι από την ομάδα της αεροβικής άσκησης που είχαν συσσώρευση β-αμυλοειδούς παρουσίαζαν ελαφρώς λιγότερη μείωση του όγκου στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη και η οποία σταδιακά εξασθενεί, καθώς η άνοια προχωρά.

«Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο εγκέφαλος των συμμετεχόντων με τη συγκέντρωση β-αμυλοειδούς αποκρίθηκε περισσότερο στην αεροβική άσκηση. Παρόλο που αυτή η παρέμβαση δεν σταμάτησε τη μείωση του όγκου του ιππόκαμπου, ακόμα και η επιβράδυνση του ρυθμού της ατροφίας μέσω της άσκησης μπορεί να αποτελεί μια εξαιρετική ανακάλυψη», αναφέρει ο Δρ. Rong Zhang, επικεφαλής της κλινικής δοκιμής.

Ωστόσο, ο ίδιος τονίζει ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να αποφασιστεί αν και πως ο μειωμένος ρυθμός ατροφίας συμβάλλει στη γνωστική λειτουργία.

Φυσική κατάσταση και εγκεφαλική υγεία
Η προηγούμενη έρευνα του Δρ. Zhang στηρίζει τις αναρίθμητες μελέτες που υποδεικνύουν την ύπαρξη δεσμών μεταξύ της φυσικής κατάστασης και της εγκεφαλικής υγείας. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2018 έδειξε ότι οι άνθρωποι με χαμηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης βίωναν ταχύτερη εξασθένιση ζωτικών νευρικών ινών του εγκεφάλου, τη γνωστή και ως λευκή ουσία. Παρομοίως, έρευνες σε ποντίκια έδειξαν ότι η άσκηση σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα εξασθένισης του ιππόκαμπου, ευρήματα που ο Δρ. Zhang ευελπιστεί να διερευνήσει σχετικά με τις επιδράσεις που μπορεί να έχουν και στους ανθρώπους.

Εκτεταμένη έρευνα
Ο ερευνητής Zhang πραγματοποιεί μια πενταετή κλινική δοκιμή εθνικής εμβέλειας, με στόχο να ψάξει τους βαθύτερους πιθανούς συσχετισμούς μεταξύ άσκησης και άνοιας.

Η δοκιμή, που περιλαμβάνει έξι ιατρικά κέντρα σε όλη την Αμερική, εξετάζει περισσότερους από 600 ενηλίκους από 60 έως 85 ετών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου Αλτσχάιμερ. Η μελέτη θα μετρήσει αν η αεροβική άσκηση και η λήψη συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση του εγκεφαλικού όγκου και των γνωστικών ικανοτήτων.