Αυξημένο κατά 30% κίνδυνο θανατηφόρου εγκεφαλικού επεισοδίου διατρέχουν όσοι κατοικούν σε αστικές περιοχές με μεγάλη ηχορύπανση σύμφωνα με έρευνα σε περισσότερους από 2.700 ανθρώπους που δημοσιεύθηκε στο Environmental Research.

Η έρευνα διεξήχθη από το Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο του Hospital del Mar της Βαρκελώνης, το Πανεπιστήμιο Brown των ΗΠΑ, καθώς και άλλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Βαρκελώνης.

Οι ερευνητές  δεν μπόρεσαν να διευκρινίσουν κατά πόσο ο κίνδυνος οφειλόταν στα υψηλά επίπεδα θορύβου ή στο κατά πόσο η ηχορύπανση αποτελούσε σημάδι διαβίωσης σε μολυσμένες περιοχές με ελάχιστο πράσινο.

Θεωρούν ωστόσο ότι οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με μεγάλη ηχορύπανση είναι πιο πιθανό να είναι στρεσαρισμένοι ή να έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση καθώς και να γυμνάζονται ελάχιστα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 2.761 ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο από το 2005 έως τον 2014 στην Βαρκελώνη.

Η διαβίωση σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ηχορύπανσης αύξανε τον κίνδυνο σοβαρού εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 30% σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας.

Επιπρόσθετα οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπήρχε ένας ακόμη συσχετισμός ανάμεσα στους χώρους πράσινου και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όσοι κατοικούσαν σε δρόμους με πράσινο σε απόσταση τουλάχιστον 300 μέτρων κατά μήκος του δρόμου  είχαν 25% χαμηλότερο κίνδυνο να υποστούν σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο συγκριτικά με όσους δεν ζούσαν σε αντίστοιχους χώρους.

Οι κίνδυνοι νόσου ήταν σχετικοί γεγονός που σημαίνει ότι κάποιος που κατοικεί σε περιοχή με μεγάλη ηχορύπανση έχει 30% υψηλότερο κίνδυνο νόσου συγκριτικά με κάποιον που διαβιεί σε μια πιο ήσυχη περιοχή (για παράδειγμα ο κίνδυνος αυξάνεται από 1 στα 10.000 σε 1,3 στα 10.000).

Αν και οι ερευνητές δεν εξηγούν τους μηχανισμούς που οδηγούν στην αύξηση του σχετικού κινδύνου ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου (οφείλεται σε απόφραξη της αρτηρίας από θρόµβο, προκαλεί ταχύτατα νέκρωση του εγκεφάλου και θεωρείται από τις κύριες αίτιες θανάτου και αναπηρίας)  εικάζουν ότι ο θόρυβος μπορεί να οδηγήσει σε ενδοθηλιακή δυσλειτουργία και αρτηριακή υπέρταση. Πρόκειται για δύο παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε θρόμβωση και να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Από την άλλη μεριά εξηγούν ότι ίσως ο αυξημένος θόρυβος από την κίνηση των αυτοκινήτων να αποτελεί ένδειξη ότι κάποιος κατοικεί σε περιοχές με λιγοστό πράσινο.