Οι φυσικοί φονείς (NK), είναι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που προλαμβάνουν την ανάπτυξη και εξάπλωση των καρκίνων. Και έχει παρατηρηθεί ότι η υποβαθμισμένη λειτουργία αυτών των κυττάρων είναι που κάνει τους καρκινικούς όγκους να επιβιώνουν.

Αυστραλοί ερευνητές, τώρα, ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη που υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό και εμποδίζει τους φυσικούς φονείς να καταπολεμήσουν τον καρκίνο. Στο άρθρο που δημοσιεύουν στο Science Signaling, υποστηρίζουν ότι η αναστολή αυτής της πρωτεΐνης, με μια εμπορικά διαθέσιμη ορμόνη, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να εξοντώσει τα καρκινικά κύτταρα.

Συγκεκριμένα οι Δρ. Fernando Guimaraes, από το Πανεπιστήμιο του Κουινσλαντ και Nicholas Huntington, από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ανακαλύψεων, συνεργάστηκαν με ειδικούς από το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Walter and Eliza Hall και μελέτησαν τους φυσικούς φονείς στο ανοσοποιητικό σύστημα καθώς παίζουν καίριο ρόλο στην προστασία του οργανισμού έναντι του καρκίνου και στην εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

Αν και η μελέτη έχει σε προ-κλινικά μοντέλα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ορμόνη φολλιστατίνη ενδεχομένως να είναι το νέο ανοσοθεραπευτικό φάρμακο για την εξάλειψη καρκίνων, όπως το μελάνωμα.

Και αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα καθώς οι ειδικοί παρατήρησαν ότι η πρωτεΐνη ακτιβίνη-A που υπάρχει φυσιολογικά στα υγιή κύτταρα αλλά και τα καρκινικά, ακυρώνει την ικανότητα των φυσικών φονέων να αναστέλλουν την καρκινική ανάπτυξη.

Όμως, σε εργαστηριακά δείγματα ανθρωπίνων και ζωικών φυσικών φονέων που μελέτησαν κατάφεραν δια της χορήγησης φολλιστατίνης να μπλοκάρουν την δράση της ακτιβίνης-Α. «Αυτό ανοίγει τον δρόμο για νέα ανοσοθεραπευτικά φάρμακα που θα παρέχουν την δυνατότητα να βελτιώσουμε το θεραπευτικό αποτέλεσμα για τους ασθενείς».