Ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξαν ερευνητές του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο στη Μ. Βρετανία μπορεί και εντοπίζει τις πλέον επιθετικές μορφές του καρκίνου των ωοθηκών, ανοίγοντας τον δρόμο για πιο εύστοχες θεραπείες.

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι από τους πλέον θανατηφόρους γυναικολογικούς καρκίνους με το ποσοστό επιβίωσης στην πενταετία να φτάνει έως και το 53%.

Σύμφωνα με άρθρο του Nature Communications, οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα διαγνωστικό εργαλείο που αναζητά δέσμες ογκοκυττάρων με πυρήνα ασυνήθιστου σχήματος. Στις γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών με τέτοια κύτταρα, το ποσοστό επιβίωσης είναι μόλις 15% στην πενταετία.

Οι πυρήνες αυτοί είναι μια ένδειξη ότι το DNA των ογκοκυττάρων είναι ασταθές, αλλά τα συμβατικά διαγνωστικά τεστ δεν είναι ικανά να εντοπίσουν αυτά τα κύτταρα.

Το νέο διαγνωστικό σύστημα έρχεται να καλύψει αυτό το κενό εστιάζοντας σε γυναίκες με τα ασυνήθιστα αυτά κύτταρα, με απώτερο στόχο να αναπτυχθούν πιο αποτελεσματικές εξατομικευμένες θεραπείες.

«Χάρη στο νέο τεστ μπορούμε να εντοπίσουμε όγκους με ελαττωματική ικανότητα επιδιόρθωσης του DNA, που τα υπάρχοντα γενετικά τεστ δεν μπορούν να ανιχνεύσουν», εξηγεί ο Δρ. Yinyin Yuan, επικεφαλής της μελέτης.

Και συμπληρώνει ότι το νέο τεστ μπορεί να εφαρμόζεται συνδυαστικά με τον γονιδιακό έλεγχο για γυναίκες που μπορούν να επωφεληθούν με εναλλακτικές θεραπείες οι οποίες στοχεύουν στην αποκατάσταση των ελλειμμάτων του DNA, όπως οι αναστολείς PARP.

Το νέο σύστημα μηχανικής μάθησης βασίζεται σε έναν λογισμικό που έλεγξε δείγματα ιστών από περισσότερες από 500 γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών, σκανάροντας ουσιαστικά σχεδόν 150 εκατομμύρια κύτταρα.

Εκτός από την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας, το νέο εργαλείο επέτρεψε στους επιστήμονες να εντοπίσουν και το κατάλληλο ανοσοθεραπευτικό σχήμα. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τη νόσο, δεν ήταν ικανά να εισχωρήσουν στις δέσμες των κυττάρων με ακανόνιστου σχήματος πυρήνες.

Η γαλεκτίνη-3 ήταν σε υψηλά επίπεδα σε αυτές τις κυτταρικές δέσμες και οι ειδικοί συμπέραναν ότι αυτό μπορεί να είναι το μυστικό των κυττάρων για να ξεφεύγουν από το ανοσοποιητικό σύστημα και να επιβιώνουν.

Συνεπώς η γαλεκτίνη-3 μπορεί να αποτέλεσει έναν νέο θεραπευτικό στόχο, αφού η αφαίρεσή της μπορεί να κάνει τα επίμαχα κύτταρα ευάλωτα στην ανοσοθεραπεία.