Για τον διαβήτη τύπου 2 και τις επιπτώσεις του στην υγεία μας έχουν γίνει αναρίθμητες μελέτες που τεκμηριώνουν όντως τις επιπλοκές που προκαλεί στους πάσχοντες.

Μια κινεζική μελέτη, όμως, που δημοσιεύθηκε στο Menopause υποστηρίζει ότι το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη τύπου 2 σχετίζεται με αυξημένη οστική πυκνότητα.

Η σχέση μεταξύ διαβήτη τύπου 2 και αυξημένου κινδύνου κατάγματος είναι ήδη καλά τεκμηριωμένη από τις μέχρι σήμερα διαθέσιμες επιστημονικές μελέτες. Ωστόσο, ελάχιστα είναι γνωστά για την πιθανή επίδραση του οικογενειακού ιστορικού διαβήτη στην οστική πυκνότητα.

Οι Κινέζοι επιστήμονες επιβεβαιώνουν λοιπόν ότι το να έχει κανείς πρώτου βαθμού συγγενείς με διαβήτη σχετίζεται με αυξημένη οστική πυκνότητα, αλλά και με αντίσταση στην ινσουλίνη!

Στο πλαίσιο της μελέτης έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση σχεδόν 900 νορμογλυκαμικές μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, δηλαδή με φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, και διαπίστωσαν ότι η οστική πυκνότητα στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και στο μηριαίο οστό ήταν σημαντικά υψηλότερη στις γυναίκες που είχαν α’ βαθμού συγγενή με διαβήτη, συγκριτικά με εκείνες που δεν είχαν ανάλογο οικογενειακό ιστορικό.

Αυτό ίσχυε ακόμα και όταν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα ήταν φυσιολογικά, ενώ οι γυναίκες αυτές είχαν και αυξημένη ινσουλινοαντίσταση και υπερινσουλιναιμία.

«Η μελέτη εντοπίζει σχέση μεταξύ οικογενειακού ιστορικού διαβήτη και αυξημένης οστικής πυκνότητας στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Αυτό μπορεί να αποδίδεται στα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα των συγκεκριμένων γυναικών με κληρονομική προδιάθεση για διαβήτη, επειδή η ινσουλίνη συμβάλλει στην δόμηση των οστών. Κι ενώ το συμπέρασμα της μελέτης μοιάζει ως κακό νέο, θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι συγκεκριμένες γυναίκες διατρέχουν κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη και οι ίδιες, κάτι που με τη σειρά του της εκθέτει σε κίνδυνο οστικής ευθραυστότητας και οστικών καταγμάτων», σχολιάζει η Δρ. Stephanie Faubion, ιατρική διευθύντρια του Menopause.