Το έντονο φως φαίνεται ότι ενισχύει ένα συγκεκριμένο γονίδιο που δρα υποστηρικτικά στα αιμοφόρα αγγεία και προστατεύει από το έμφραγμα. Αυτό το συμπέρασμα εξήγαγαν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Anschutz του Κολοράντο σε νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cell Reports.

«Γνωρίζαμε ήδη ότι το έντονο φως μπορεί να προστατεύσει από το έμφραγμα αλλά τώρα έχουμε βρει τον υποκείμενο μηχανισμό», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Tobias Eckle, καθηγητής Αναισθησιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η διαμονή πειραματόζωων σε συνθήκες έντονου φωτός για μία εβδομάδα είχε σημαντική καρδιοπροστατευτική δράση που οδήγησε σε σημαντική μείωση της ζημιάς στον καρδιακό ιστό μετά από έμφραγμα. Βρήκαν επίσης ότι οι άνθρωποι ίσως ωφελούνταν από μία παρόμοια στρατηγική έκθεσης στο φως.

Σε μία προσπάθεια να εντοπίσουν τα αίτια του φαινομένου οι ερευνητές ανέπτυξαν μία στρατηγική προστασίας της καρδιάς χρησιμοποιώντας έντονο φως για να στοχεύσουν και να ελέγξουν τη λειτουργία του γονιδίου PER2 το οποίο εκφράζεται ακολουθώντας ένα κιρκαδιανό μοτίβο στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τους κιρκάδιους ρυθμούς.

Ενισχύοντας αυτό το γονίδιο μέσω του φωτός, βρήκαν ότι προστάτευε τους καρδιαγγειακούς ιστούς έναντι των καταστάσεων μειωμένου οξυγόνου όπως η ισχαιμία του μυοκαρδίου που προκαλείται από μειωμένη ροή οξυγόνου στην καρδιά.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι το φως αύξανε την καρδιακή αδενοσίνη, ένα χημικό το οποίο παίζει ρόλο στη ρύθμιση της ροής του αίματος.
Ωστόσο, σε τυφλά ποντίκια δεν παρατηρήθηκε η ίδια προστασία της καρδιάς.

Ακολούθως ερεύνησαν αν το έντονο φως είχε παρόμοιες επιδράσεις σε ανθρώπους. Οι εθελοντές εκτέθηκαν για 30 λεπτά τη μέρα, για πέντε συνεχόμενες μέρες σε φως έντασης 10.000 LUX. Καθ’ όλη τη διάρκεια, οι ερευνητές πραγματοποιούσαν αναλύσεις αίματος στους συμμετέχοντες.

Η φωτοθεραπεία αύξησε τα επίπεδα PER2 στους ανθρώπους, όπως και στα ποντίκια. Τα τριγλυκερίδια του πλάσματος και ο μεταβολισμός των υδατανθράκων μειώθηκαν σημαντικά.

Ο Δρ. Eckle δήλωσε ότι η μελέτη δείχνει, σε μοριακό επίπεδο, πως η φωτοθεραπεία αποτελεί μια υποσχόμενη θεραπευτική στρατηγική για την πρόληψη και την αντιμετώπιση καταστάσεων ισχαιμίας.

Δήλωσε επίσης πως αν η θεραπεία χορηγηθεί σε περιπτώσεις καρδιολογικών ή μη επεμβάσεων θα μπορούσε να προστατεύσει τον καρδιακό ιστό από ενδεχόμενο τραυματισμό που μπορεί να αποβεί μοιραίος.

«Η φωτοθεραπεία για μία εβδομάδα πριν το χειρουργείο θα μπορούσε να λειτουργήσει καρδιοπροστατευτικά. Θα μπορούσαν επίσης να σχεδιαστούν φάρμακα που προσφέρουν παρόμοια φωτο-προστασία.  Ωστόσο απαιτούνται μελέτες σε ανθρώπους για να γίνει κατανοητή η επίδραση της φωτο-θεραπείας και η πιθανή καρδιοπροστατευτική της δράση» κατάληξε ο Δρ. Eckle.