Τριπλάσιος είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης άνοιας κατά τη γήρανση για τους ανθρώπους με υψηλή χοληστερόλη. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε νέα μελέτη που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Ινδονησίας και δημοσιεύθηκε στο Enfermería Clínica.

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα 106 ατόμων άνω των 60 ετών στην Τζακάρτα για να προσδιορίσουν τι ήταν πιο πιθανό να επηρεάσει τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας.

Τα υποψήφια κριτήρια ήταν: το επίπεδο μόρφωσης, το ιστορικό για σακχαρώδη διαβήτη, το επίπεδο χοληστερόλης, οι κοινωνικές δραστηριότητες, το επίπεδο σωματικής άσκησης, το κάπνισμα, το σωματικό βάρος και η ψυχική υγεία των εθελοντών.

«Διαπιστώσαμε πως το ιστορικό υψηλής χοληστερόλης είναι ο παράγοντας που παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην εκδήλωση άνοιας», δήλωσε η Δρ. Junaiti Sahar, επικεφαλής της έρευνας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας με ιστορικό υψηλής χοληστερόλης έχουν 3,2 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας συγκριτικά με τους εθελοντές που δεν είχαν ιστορικό υψηλής χοληστερόλης.

«Επιπλέον, η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ δημιουργώντας περισσότερη πλάκα στον εγκέφαλο όπου το 62% της πλάκας προκύπτει από την χαμηλή χοληστερόλη και 86% σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη».

Στη μελέτη τους οι Ινδονήσιοι ερευνητές βρήκαν πως το 75% των συμμετεχόντων είχαν υψηλή χοληστερόλη. Ανάμεσα σε αυτούς, μία ομάδα 24 ανθρώπων εμφανίζονταν να έχουν 50% πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια, ενώ ο κίνδυνος για όσους δεν είχαν ιστορικό υψηλής χοληστερόλης ήταν 39%.