Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης χορηγείται συχνά για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και σύμφωνα με μία νέα μελέτη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ ενισχύεται η σημασία της εξατομικευμένης ορμονοθεραπείας βάσει των ατομικών παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου κάθε γυναίκας.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association, οι ερευνητές έδειξαν για πρώτη φορά ότι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης επηρεάζει τη συσσώρευση του καρδιακού λίπους, ενός νέου παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις στις γυναίκες της μέσης ηλικίας.

Αυτό που παρατηρήθηκε ωστόσο είναι ότι δεν έχουν όλες οι μορφές ορμονοθεραπείας – διαδερμικά επιθέματα ή χάπια – την ίδια δράση όσον αφορά τη συσσώρευση λίπους γύρω από την καρδιά και του βαθμού στον οποίο η επανόθεση λίπους οδηγούσε σε αρτηριοσκλήρυνση.

«Δεν μπορούμε να θεωρούμε όλους τους τύπους ορμονοθεραπείας εφάμιλλους», δήλωσε η Δρ. Samar El Khoudary, επικεφαλής της έρευνας. «Προσθέτουμε στην ήδη υπάρχουσα λίστα των καρδιαγγειακών κινδύνων που σχετίζονται με την λήψη ορμονοθεραπείας στην εμμηνόπαυση, έναν καινούργιο δείκτη κινδύνου ο οποίος συναντάται στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες και επηρεάζεται επίσης από την ορμονοθεραπεία».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 474 γυναίκες ηλικίας 42-58 ετών. «Μέσα από τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν κατέστη εφικτό να δούμε τις επιδράσεις διαφορετικών τύπων ορμονοθεραπείας και αν ο τρόπος χορήγησης (από του στόματος ή διαδερμικά) θα μπορούσε να επηρεάσει την καρδιακή υγεία των υγιών γυναικών.

Η El Khoudary και η ερευνητική της ομάδα θεώρησαν ότι η ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση θα ήταν προστατευτική απέναντι στη συσσώρευση του καρδιακού λίπους, αλλά βρήκαν πως κάτι τέτοιο δεν ήταν τόσο απλό καθώς διαδραμάτιζαν ρόλο τόσο ο τύπος της ορμονοθεραπείας όσο και ο τρόπος χορήγησης.

Το διαδερμικό επίθεμα οιστραδιόλης που γενικότερα θεωρείται ασφαλέστερο, επιδείνωσε την συσσώρευση λίπους γύρω από την καρδιά και την εξέλιξη της ασβέστωσης της στεφανιαίας αρτηρίας. Αντίθετα, οι γυναίκες που λάμβαναν χάπια οιστρογόνων ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν αύξηση του περικαρδιακού λίπους.

«Αυτό μας εξέπληξε. Το επίθεμα θεωρείτο πιο ασφαλές  δεν έχει καμία επίδραση στη φλεγμονή ή τα επίπεδα τριγλυκεριδίων όπως οι ορμόνες που χορηγούνται από το στόμα», δήλωσε η Δρ. El Khoudary.

Πολλές κλινικές οδηγίες εισηγούνται σκέψη της διαδερμικής οιστραδιόλης ως μία πρώτης γραμμής αγωγή για την ορμονοθεραπεία επειδή σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θρόμβων του αίματος. Η μελέτη μας κάνει να σκεφτούμε διπλά την εισήγηση αυτή. Μας υπενθυμίζει μάλιστα πως είναι περίπλοκο το ζήτημα της προστασίας από τα καρδιαγγειακά που τελικά προσφέρει η ορμονοθεραπεία στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση».