Αυστραλοί ερευνητές μελέτησαν τη σχέση του Δείκτη Μάζας Σώματος και πάνω από 925 ασθενειών και επιβεβαίωσαν ότι πράγματι η παχυσαρκία σχετίζεται με παθήσεις όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο στο The Lancet, ομάδα ειδικών από το Κέντρο Ακριβείας Υγείας της Αυστραλίας, με επικεφαλής την καθηγήτρια Elina Hypponen, αξιολόγησαν δεδομένα που αφορούσαν πάνω από 925 παθήσεις σε 337.536 εθελοντές από τη Μ. Βρετανία.

Επρόκειτο για πολυεπίπεδη ανάλυση που συνδύαζε γενετικά στοιχεία για τους εθελοντές ώστε να έχει υψηλού επιπέδου αξιοπιστία.

«Κάναμε πέντε διαφορετικές αναλύσεις και όσο πιο αξιόπιστα ήταν τα δεδομένα για την αιτιολογική σχέση παχυσαρκίας και νοσηρότητας και στις πέντε, τόσο πιο σίγουροι είμαστε ότι όντως είναι σχέση αιτίου-αποτελέσματος», εξηγεί η Δρ. Hypponen.

Ενώ παλαιότερες μελέτες είχαν δείχνει ότι ο αυξημένος ΔΜΣ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιας νόσου, οι κλινικές μελέτες για την συσχέτιση των κινδύνων που απορρέουν από την παχυσαρκία ήταν είτε πολύ μικρές, είτε πολύ σύντομες για να τεκμηριώσουν αιτιολογική σχέση.

Για να υπερπηδήσουν αυτά τα εμπόδιο, οι Αυστραλοί ειδικοί εφάρμοσαν εναλλακτικά στατιστικά μοντέλα. Πήραν στοιχεία από τη βάση δεδομένων UK Biobank που αφορούσε στην υγεία και το γενετικό προφίλ μισού εκατομμυρίου ατόμων από τη Μ. Βρετανία, εστιάζοντας στη σχέση γενετικών κινδύνων εκδήλωσης παχυσαρκίας και πάνω από 900 παθήσεων.

«Τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά εντυπωσιακά. Πλήρως αξιόπιστα στοιχεία με όλες τις μεθοδολογικές προσεγγίσεις προέκυψαν για 14 διαφορετικές ασθένειες και για 26 διαφορετικές νόσους από τουλάχιστον τέσσερις με πέντε μεθόδους. Αλλά αυτό που πραγματικά επιβεβαιώνει τη σχέση παχυσαρκίας και νοσηρότητας είναι ότι οι επιπτώσεις στην υγεία είχαν τεκμηριωθεί και σε προηγούμενες κλινικές μελέτες», λέει η Δρ. Hypponen.

Και προσθέτει ότι, «η μελέτη αναδεικνύει τη σημασία της γενετικής έρευνας για την βαθύτερη κατανόηση του ρόλου των γονιδίων στην παχυσαρκία και την μελλοντική διαχείριση και αντιμετώπισή της».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η ισχυρότερη σχέση εντοπίστηκε μεταξύ παχυσαρκίας και διαβήτη. «Βρήκαμε και συσχετισμό με περιφερικές νευρολογικές διαταραχές, χρόνια έλκη στα κάτω άκρα, τη γάγγραινα και τη νεφρική ανεπάρκεια, όλες επιπλοκές του διαβήτη. Αυτό δείχνει ότι, μια βασική πτυχή για τη μείωση της συνοσηρότητας στα παχύσαρκα άτομα είναι ο προσεκτικός έλεγχος του σακχάρου και ο αποτελεσματικός έλεγχος του διαβήτη και των επιπλοκών του», καταλήγει η ερευνήτρια.