Έναν κομβικό παράγοντα για τον έλεγχο της εμφάνισης και ανάπτυξης του καρκίνου του προστάτη, του δεύτερου πιο συχνού καρκίνου στους άνδρες εντόπισαν οι ερευνητές από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. Οι ερευνητές βάφτισαν τον παράγοντα αυτό HULLK και πιστεύουν πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να σταματά την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη ο οποίος σκοτώνει περισσότερους από 30.000 Αμερικανούς κάθε χρόνο.

«Αποκαλύψαμε ένα καινοτόμο μη κωδικοποιητικό RNA το οποίο ενδέχεται να κινητοποιεί τον καρκίνο του προστάτη», δήλωσε ο Δρ. Dan Gioeli, επικεφαλής της έρευνας. «Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους βιοδείκτες για τον καρκίνο του προστάτη και πιο αποτελεσματικές θεραπείες για προχωρημένα στάδια της νόσου».

To HULLK αποτελεί μία μορφή RNA που παρέχει τον κώδικα σύνθεσης πρωτεϊνών. Ωστόσο το HULLK είναι ένα μη κωδικοποιητικό RNA που σημαίνει ότι δεν εμπλέκεται στην κωδικοποίηση  πρωτεϊνών. Αντιθέτως τα μη κωδικοποιητικά RNAs παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση βιολογικών διαδικασιών ενδοκυτταρικά. Συγκεκριμένα φαίνεται πως το HULLK ελέγχει την ανάπτυξη των κυττάρων του καρκίνου του προστάτη.

Οι ερευνητές βρήκαν αυξημένα HULLK σε δείγματα όγκων από ασθενείς με καρκίνο του προστάτη σε προχωρημένο στάδιο. Παρατήρησαν επίσης πως μειώνοντας τα επίπεδα του HULLK σε καλλιέργειες κυττάρων καρκίνου του προστάτη επιβραδυνόταν η ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. «Είναι αυτό το δεδομένο που αποτυπώνει την πιθανότητα το HULLK να λειτουργεί ως ένας βιοδείκτης ή/και ένας θεραπευτικός στόχος», εξήγησε ο Δρ. Gioeli.

H παραγωγή του HULLK ρυθμίζεται από τις ανδρικές ορμόνες, που είναι γνωστές ως ανδρογόνα.  Τα κύτταρα που υπερπαράγουν HULLK- εκείνα που σχετίζονται με τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου του προστάτη – ήταν «υπερευαίσθητα» στα ανδρογόνα σύμφωνα με τους ερευνητές.

Για τον καρκίνο του προστάτη σε πρώιμο στάδιο χορηγείται  θεραπεία στέρησης ανδρογόνων, με στόχο τη μείωση των επιπέδων των ανδρογόνων. Ωστόσο αυτός ο τύπος θεραπείας έχει πολλές παρενέργειες. Η ανακάλυψη του Δρ. Gioeli εντοπίζει πως το HULLK θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός στόχος για την ανάπτυξη νέων και καλύτερων θεραπειών που θα μπορούσαν να περιορίσουν αυτές τις παρενέργειες. Επιπρόσθετα τα ευρήματα θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους ερευνητές να δημιουργήσουν νέες εξετάσεις αίματος και ούρων για να εντοπίσουν πόσο επιθετικός είναι ο καρκίνος του προστάτη ενός ασθενή πριν τη θεραπεία. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο για άνδρες που ζυγίζουν τα υπέρ και τα κατά των επιλογών θεραπείας που διαθέτουν.

«Πρέπει να γίνει ακόμα αρκετή έρευνα για το πώς ο λειτουργεί το HULLK με στόχο να κατανοήσουμε σε κλινικά επίπεδα τις προοπτικές αυτής της ανακάλυψης. Ανυπομονούμε να πραγματοποιήσουμε αυτή την έρευνα και να μεταφράσουμε τις βασικές επιστημονικές μας ανακαλύψεις σε κλινικές», κατέληξε ο Δρ. Gioeli.