Ένας ρομποτικός βραχίονας που σχεδίασαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα στις ΗΠΑ δίνει και πάλι την ικανότητα να αγγίζει και να αισθάνεται αντικείμενα στον κτηματομεσίτη Keven Walgamott, που έχασε το χέρι πριν 17 χρόνια.

Ο έλεγχος του ρομποτικού βραχίονα γίνεται μέσω μικροκαλωδίωσης εμφυτευμένης υποδόρια που στέλνει σήματα σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και αυτός με τη σειρά του δίνει τον βραχίονα την εντολή να εκτελεί κινήσεις. Έτσι ο ασθενής καταφέρνει να «αισθάνεται» τα αντικείμενα που κρατάει και ο εγκέφαλός του να μην κάνει το πρόσθετο μέλος να τα σφίγγει πολύ.

Το πρόσθετο μέλος που ονομάστηκε LUKE Arm από τον  Luke Skywalker, της κινηματογραφικής ταινίας Star Wars: The Empire Strikes Back, χάρη το εξωτερικό περίβλημα από σιλικόνη μοιάζει πολύ με το ανθρώπινο χέρι και συνοδεύεται από μια εξωτερική μπαταρία.

«Αλλάξαμε τον τρόπου που τροφοδοτούμε με πληροφορίες τον εγκέφαλο ώστε να υπάρχει συμβατότητα με το σώμα», εξηγεί ο Δρ. Gregory Clark, επίκουρος καθηγητής Βιοϊατρικής Μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα προσθέτοντας ότι «τα εκπεμπόμενα σήματα είναι πλέον πιο βιολογικά συμβατά».

Αλλά για να μπορέσει ο ασθενής να κάνει κινήσεις, όπως το να σηκώσει ένα αντικείμενο και πόση πίεση να ασκήσει στα διάφορα πράγματα που καλείται να πιάσει, ακολουθούνται διαφορετικές διαδικασίες που βασίζονται σε μαθηματικούς υπολογισμούς και μοντέλα ώσεων από τους βραχίονες πρωτευόντων θηλαστικών.

«Το να αποκτά και πάλι την αίσθηση της αφής ο ασθενής είναι τεράστια πρόοδος. Κι όσο πιο ρεαλιστική είναι αυτή η αίσθηση, τόσο καλύτερα την κατανοεί ο εγκέφαλος», σύμφωνα με τον Δρ. Clark.

Ο Keven Walgamott είναι ένας από τους επτά  ασθενείς που δοκίμασαν τον ρομποτικό βραχίονα στο πλαίσιο του προγράμματος κλινικών δοκιμών του αμερικανικού πανεπιστημίου.

«Σχεδόν δάκρυσα. Ήταν πραγματικά συναρπαστικό. Ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα μπορούσα να έχω οποιαδήποτε φυσιολογική λειτουργία στο ακρωτηριασμένο μου χέρι», λέει ο Walgamott , που όπως φαίνεται και στο βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ερευνητές, μπορεί να πιάσει ένα τσαμπί σταφύλια χωρίς να τα λιώσει, βάζει ένα αβγό σε ένα μπολ χωρίς να το σπάσει και αισθάνεται το χέρι της γυναίκας του όταν εκείνη αγγίζει το πρόσθετο μέλος του.

Τώρα το Πανεπιστήμιο της Γιούτα αναπτύσσει μια νέα εκδοχή του ρομποτικού άκρου που είναι φορητό και ασύρματο ώστε να μην χρειάζεται να είναι συνδεδεμένο με σταθερό ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Ο Δρ. Clark ελπίζει ότι το 2020-21 να υποβάλλει αίτηση έγκρισης στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ώστε το LUKE Arm να χρησιμοποιηθεί από τρεις υποψήφιους ασθενείς.