Η κατανάλωση ψαριών τρεις φορές την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στο παχύ έντερο, αποφαίνεται διεθνής ερευνητική ομάδα σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Διεθνές Πρακτορείο για την Έρευνα για τον Καρκίνο (IARC), με επικεφαλής τον Δρ. Marc Gunter, ανέλυσαν την διατροφή 476.160 ατόμων που είχαν συμπληρώσει σχετικά διατροφικά ερωτηματολόγια.

Μετά από κατά μέσο όρο 15 χρόνια, 6.291 άτομα είχαν εκδηλώσει καρκίνο στο παχύ έντερο.

Η επεξεργασία των δεδομένων αποκάλυψε ότι η κατανάλωση 359,1 γραμμαρίων οποιουδήποτε είδους ψαριού την εβδομάδα μείωνε τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στο παχύ έντερο κατά 12%, συγκριτικά με την κατανάλωση λιγότερων από 63,4 γραμμαρίων. Μια κλασσική μερίδα ψάρι είναι περίπου 100 γραμμάρια.

Η κατανάλωση 123,9 γραμμαρίων ψαριού μια φορά την εβδομάδα μείωνε τον κίνδυνο κατά 10%.

Αν και όλα τα είδη ψαριών φάνηκε να έχουν θετική επίδραση, τα λιπαρά, όπως ο σολομός και το σκουμπρί μείωναν τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο κατά 10%. Ωστόσο τα θαλασσινά (οστρακοειδή) δεν φάνηκε να έχουν κάποια επίδραση στον ατομικό κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου παχέος εντέρου.

Τα ψάρια περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη προ-καρκινικών και καρκινικών κυττάρων, χωρίς να επηρεάζουν τα υγιή κύτταρα.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η φλεγμονώδης διαδικασία μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την εκδήλωση καρκίνου λόγω βλαβών που προκαλεί στο DNA. Επίσης η εσωτερική φλεγμονή παράγει και κυτοκίνες, μόρια που προάγουν την ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων τα οποία «σιτίζουν» τον καρκινικό όγκο ώστε να αναπτυχθεί.

Όπως εξηγεί η Δρ Anna Diaz Font, επικεφαλής Ερευνητικής Χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο «η μεγάλη αυτή μελέτη έρχεται να προστεθεί σε όσα ήδη γνωρίζουμε ότι δηλαδή η κατανάλωση ψαριών μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο. Η βιολογική βάση αυτού του συσχετισμού δεν πλήρως κατανοητή ακόμα αλλά ενδεχομένως τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν αποκλειστικά τα λιπαρά ψάρια να έχουν προστατευτική επίδραση μέσω της αντιφλεγμονώδους ιδιότητάς τους».