Η απώλεια ενός γονιδίου από το DNA των προγόνων μας 2-3 εκατομμύρια χρόνια πριν εξηγεί γιατί οι άνθρωποι είμαστε πιο επιρρεπείς στην αθηροσκλήρωση συγκριτικά με τα υπόλοιπα θηλαστικά, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια που δημοσιεύθηκε στο PNAS.

Ο Ajit Varki καθηγητής στη Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, έδωσε την εξήγηση με βάση ένα γενετικό μηχανισμό. Υποθέτοντας ότι στους ανθρώπους λείπει το γονίδιο CMAH, το οποίο οδηγεί σε ανεπάρκεια μορίων σιαλικού οξέος (Νeu5Gc) ερευνητές τροποποίησαν γενετικά ποντίκια ώστε να έχουν αυτή την έλλειψη. Πράγματι στα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια η αθηροσκλήρωση ήταν δύο φορές πιο σοβαρή συγκριτικά με τα μη γενετικά τροποποιημένα. Παράλληλα, μελετώντας και τις επιπτώσεις του κόκκινου κρέατος εφάρμοσαν στα ποντίκια μια δίαιτα υψηλή σε λίπη, τα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια ήταν 2,4 φορές πιθανότερο να έχουν αθηροσκλήρωση σε σχέση με τα μη γενετικά τροποποιημένα που ακολούθησαν την ίδια διατροφή.

Η αθηροσκλήρωση προκαλεί καρδιαγγειακές νόσους, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο, περιστατικά στα οποία οφείλεται το ένα τρίτο των θανάτων παγκοσμίως.

Οι χιμπατζήδες παρόλα αυτά, που θεωρούνται εξελικτικοί μας πρόγονοι εμφανίζουν πολύ σπάνια τέτοια περιστατικά.

Αν και η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία, η ηλικία, ο διαβήτης, το κάπνισμα και η κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων, το 15% των περιστατικών δε συνδέονται με αυτούς τους παράγοντες.

«Η έλλειψη αυτού του γονιδίου στους ανθρώπους είναι μόνιμη και η αλήθεια είναι πως δε θέλουμε να το αναστρέψουμε γιατί αυτό θα είχε άλλες επιπτώσεις», τονίζει ο Δρ. Varki και προσθέτει πως «η ανεπάρκεια Neu5Gc εξηγεί γιατί οι άνθρωποι είναι τόσο καλοί στο να τρέχουν μεγάλες αποστάσεις». Συμπληρώνει μάλιστα πως πρέπει να βρεθεί κάτι που θα αντικαθιστά το κόκκινο κρέας παρέχοντας τα θρεπτικά συστατικά του αλλά όχι τα αρνητικά.