Διττή μπορεί να είναι η επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους καπνιστές σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association καθώς ενδέχεται να συμβάλει μεν στη μείωση του καπνίσματος αλλά και στο να ξαναρχίσουν το κάπνισμα όσοι το είχαν κόψει.

Οι εταιρίες που κατασκευάζουν ηλεκτρονικά τσιγάρα υποστηρίζουν ότι το άτμισμα είναι λιγότερο επικίνδυνο από τα τσιγάρα που περιέχουν καπνό ακόμα κι όταν οι πελάτες τους χρησιμοποιούν προϊόντα με νικοτίνη γιατί δεν έχουν τα καρκινογόνα χημικά που εντοπίζονται στα καπνικά προϊόντα. Εξαιτίας αυτού, ορισμένοι πιστεύουν ότι το άτμισμα θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μία μελέτη για να βρουν αν το άτμισμα βοηθά τους ανθρώπους να σταματήσουν να καπνίζουν και ποια επίδραση μπορούσε να έχει στο ενδεχόμενο να ξαναρχίσουν το κάπνισμα.

Η έρευνα παρακολούθησε τις συνήθειες 5.400 καπνιστών στη Γαλλία για σχεδόν δύο χρόνια. Η κατηγορία των καπνιστών περιλάμβανε τόσο τους καπνιστές όσο και τους ατμιστές. Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν επίσης 2.025 ανθρώπους που θεωρούσαν τους εαυτούς τους ως πρώην καπνιστές – οι περισσότεροι από τους οποίους άτμιζαν.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι βρήκαν μία σχέση μεταξύ του τακτικού ατμίσματος και μίας σημαντικής μείωσης στο κάπνισμα συμβατικών τσιγάρων. Αλλά επίσης βρήκαν ότι οι χρήστες που έκοψαν το κάπνισμα επιλέγοντας το ηλεκτρονικό τσιγάρο ήταν πιο πιθανό να ξαναρχίσουν να καπνίζουν συγκριτικά με εκείνους που σταμάτησαν κάθε είδους κάπνισμα για τουλάχιστον δύο χρόνια. Οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι δε βρήκαν στοιχεία που θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί το άτμισμα αύξανε τον κίνδυνο να ξαναρχίσουν το κάπνισμα αλλά αναφέρουν ότι είναι πιθανό οι άνθρωποι να επιστρέφουν στο τσιγάρο γιατί δεν βρίσκουν το άτμισμα τόσο ευχάριστο όσο το κάπνισμα.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι το άτμισμα θα μπορούσε να είναι μία αποτελεσματική τακτική για ελάττωση του καπνίσματος, αλλά προειδοποιούν ότι χρειάζονται και άλλα εργαλεία που θα αποτρέπουν την «επάνοδο».