Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν δεδομένο ότι μπορούν να ελέγξουν την ουροδόχο κύστη τους, μέχρι που μια ακούσια απώλεια ούρων διαταράσσει την ικανότητά τους να συνεχίσουν φυσιολογικά την κοινωνική και εργασιακή τους καθημερινότητα.

Πολύ συχνά, οι αιτίες της ακράτειας βρίσκονται εκτός του πεδίου ελέγχου του ατόμου. Στις γυναίκες, για παράδειγμα, η ακράτεια παρουσιάζεται συχνά μετά τον τοκετό. Για τους άνδρες, από την άλλη, είναι κοινή παρενέργεια της θεραπείας για προβλήματα του προστάτη.

Το θετικό είναι ότι οι θεραπείες για την καταπολέμηση της ακράτειας γίνονται σταδιακά όλο και πιο αποτελεσματικές, καθώς και όλο και λιγότερο επεμβατικές. Έτσι, παρόλο που είναι σχεδόν αδύνατο να αποφευχθεί εντελώς η ακράτεια, μπορείτε να κάνετε μερικά βήματα για να μειώσετε τη συχνότητα εμφάνισης αυτού του αγχωτικού προβλήματος.

Προσέξτε το βάρος σας. Το υπερβολικό βάρος συνδέεται άμεσα με την ακράτεια, ειδικά στις γυναίκες. Μια θεωρία υποστηρίζει ότι το επιπλέον κοιλιακό λίπος εξασθενεί τους μύες του πυελικού εδάφους και οδηγεί σε ακράτεια από προσπάθεια (διαρροή κατά το βήξιμο, το γέλιο ή το φτάρνισμα). Σε κάποιες περιπτώσεις, απλώς και μόνο η μείωση του βάρους μπορεί να προσφέρει βελτίωση της κατάστασης.

Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα απειλεί την υγεία με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, ενώ διπλασιάζει τις πιθανότητες μιας γυναίκας να αναπτύξει ακράτεια από προσπάθεια. Η νικοτίνη, επίσης, έχει συνδεθεί με την ακράτεια. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να παραμείνετε δραστήριοι. Σε μια σχετική μελέτη, μάλιστα, αποδείχθηκε ότι οι γυναίκες μέσης ηλικίας που είχαν τα υψηλότερα ποσοστά φυσικής δραστηριότητας είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ακράτεια.

Ελαχιστοποιήστε τους παράγοντες ερεθισμού της ουροδόχου κύστης. Η καφεΐνη και το αλκοόλ έχουν συνδεθεί με την επιτακτική ακράτεια (την αίσθηση της ανάγκης ούρησης ακόμα κι όταν η κύστη δεν είναι γεμάτη). Τα ανθρακούχα ποτά, τα τεχνητά γλυκαντικά, τα καυτερά φαγητά, τα φρούτα και οι χυμοί εσπεριδοειδών μπορούν σε πολλούς ανθρώπους να προκαλέσουν επιτακτική ακράτεια.

Φροντίστε τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου. Σε μια μελέτη που περιελάμβανε ανθρώπους ηλικίας 65 ετών και άνω, η θεραπεία της δυσκοιλιότητας βελτίωσε διάφορα ουρολογικά συμπτώματα, όπως η συχνότητα, η επιτακτική ούρηση και το αίσθημα καύσου. Αυξάνοντας τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας και πίνοντας πολύ νερό, μπορείτε να αποτρέψετε τη δυσκοιλιότητα

Τέλος, αν έχετε προβλήματα με την ακούσια απώλεια ούρων, δε χρειάζεται να υποφέρετε σιωπηρά. Μιλήστε στο γιατρό σας και βρείτε την καλύτερη λύση για να σας ανακουφίσει από το άγχος του συγκεκριμένου προβλήματος.