Μια νέα μελέτη φέρνει στο φως μια σύνδεση μεταξύ της χρήσης στατινών και του κινδύνου γλαυκώματος ανοικτής γωνίας, του πιο κοινού τύπου γλαυκώματος. Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Νοσοκομείο Brigham and Women βρήκαν ότι η χρήση στατινών για πέντε ή και περισσότερα χρόνια σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Ophthalmology.

Το γλαύκωμα είναι μια κατάσταση στην οποία η πίεση αυξάνεται στους οφθαλμούς επηρεάζοντας το οπτικό νεύρο. Η πρόσφατη αυτή έρευνα, λοιπόν, έδειξε ότι οι στατίνες – τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της χοληστερόλης  – μειώνουν, επίσης, την ενδοφθάλμια πίεση και αυξάνουν τη ροή του αίματος στο οπτικό νεύρο, πράγμα το οποίο ενδεχομένως συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης γλαυκώματος.

«Η μελέτη μας υποδεικνύει πιθανούς προστατευτικούς δεσμούς απέναντι στις καρδιαγγειακές παθήσεις από την μακροχρόνια χρήση στατινών. Επιπλέον, ίσως οι στατίνες να ενδυναμώνουν τους νευροπροστατευτικούς μηχανισμούς που αποτρέπουν τον εκφυλισμό των κυττάρων του οπτικού νεύρου», σημειώνει η Jae Hee Kang, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στο Νοσοκομείο Brigham and Women.

Η Δρ. Kang και η ομάδα της εντόπισαν 135.782 υγιείς ενήλικες ηλικίας 40 ετών και άνω και αναγνώρισαν συνολικά 886 περιπτώσεις γλαυκώματος ανοικτής γωνίας μεταξύ των ετών 2000 και 2015, χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια για να συγκεντρώσουν δεδομένα σχετικά με τα επίπεδα χοληστερόλης ορού και χρήσης στατινών.

Παρόλο που προηγούμενες παρατηρητικές μελέτες υπήρξαν ασαφείς όσον αφορά στη σχέση μεταξύ του κινδύνου γλαυκώματος ανοικτής γωνίας και της μακροχρόνιας χρήσης στατινών, τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης έδειξαν ότι, τελικά, η χρήση τους για πέντε χρόνια ή περισσότερο σχετίζεται με 21% μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης γλαυκώματος ανοικτής γωνίας, σε αντίθεση με τη μηδενική χρήση στατινών, Επιπλέον, κάθε αύξηση των 20 mg/dL στα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης ορού σχετίζεται με 7% αύξηση του κινδύνου για γλαύκωμα ανοικτής γωνίας. Τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν ότι τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης ενδεχομένως να επηρεάζουν αρνητικά και τον κίνδυνο γλαυκώματος.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ανάμεσα στους περιορισμούς της μελέτης είναι το γεγονός ότι βασίστηκε αποκλειστικά σε δεδομένα που ανέφεραν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες όσον αφορά στη χρήση στατινών και τα επίπεδα χοληστερόλης τους, γι’αυτό και οι επόμενες μελέτες ίσως να επωφεληθούν από τη δειγματοληψία από μεγαλύτερη πληθυσμιακή ποικιλία.

Η Δρ. Kang σημειώνει, επίσης, ότι τα ευρήματα αυτά δεν υποδεικνύουν ότι τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος θα πρέπει να χρησιμοποιούν στατίνες ή άλλη φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της χοληστερόλης έτσι ώστε να αποτρέψουν την εμφάνιση της πάθησης.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι απαραίτητες οι κλινικές δοκιμές για να προσδιοριστεί αν υπάρχει πράγματι αιτιώδης σχέση μεταξύ της χρήσης στατινών και την πρόληψη του γλαυκώματος, πριν οι φυσίατροι αρχίσουν να συνταγογραφούν στατίνες για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης γλαυκώματος ανοικτής γωνίας, καθώς, ειδικά στους μεγαλύτερους σε ηλικία πληθυσμούς, οι στατίνες μπορεί να έχουν πιθανές παρενέργειες, όπως μυικές βλάβες και οι δυσλειτουργίες στο ήπαρ ή τα νεφρά.