Η χορήγηση στατίνων σε ασθενείς με άνοια μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου, αποφαίνεται νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο 5ο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας, στο Όσλο.

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 44.920 Σουηδών πασχόντων από άνοια που είχαν καταχωριστεί στο Αρχείο Άνοιας της σκανδιναβικής χώρας την περίοδο 2008-2015. Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι οι χρήστες στατίνων είχαν 22% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου ανεξαρτήτως αιτίας, συγκριτικά με ιδίου προφίλ άτομα που δεν έπαιρναν στατίνες.

Ακόμα είχαν 23% μειωμένο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο είναι τρεις φορές συχνότερο στους ασθενείς με ήπια άνοια και επτά φορές πιο πιθανό να συμβεί σε άτομα με σοβαρή άνοια.

Το προστατευτικό όφελος των στατίνων ως προς την επιβίωση ήταν ισχυρότερο στους ασθενείς κάτω των 75 ετών (27% μείωση) και στους άνδρες (26% μείωση), αλλά στις γυναίκες και τους ηλικιωμένους προέκυπτε επίσης όφελος (17% και 20% μείωση, αντίστοιχα). Οι ασθενείς με αγγειακή άνοια, τη δεύτερη συχνότερη μορφή άνοιας μετά τη νόσο Αλτσχάιμερ, είχαν επίσης 29% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, αν έπαιρναν στατίνες.

«Η επιβίωση των ασθενών με άνοια ποικίλει και παλαιότερες έρευνες έχουν εντοπίσει πολλούς παράγοντες που σχετίζονται με την επιβίωση και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε αυτούς τους πάσχοντες. Όμως, η επίδραση των στατίνων στις δύο αυτές παραμέτρους δεν ήταν ξεκάθαρη μέχρι σήμερα. Ο στόχος λοιπόν της μελέτης μας ήταν να αναλύσουμε τον συσχετισμό», εξήγησε η κύρια συγγραφέας της μελέτης, Bojana Petek από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνα και το Ινστιτούτο Καρολίνσκα.

Και όπως συμπλήρωσε η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Δρ. Sara Garcia-Ptacek επίσης από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα, «δεν τυχαιοποιήθηκαν οι ασθενείς ως προς την θεραπεία, όπως θα γινόταν σε μια κλινική μελέτη. Γι’ αυτό μπορούμε να μιλήσουμε για έναν συσχετισμό και όχι για ξεκάθαρες αποδείξεις ότι οι στατίνες προκαλούν μείωση της θνησιμότητας. Αλλά τα αποτελέσματα μας είναι ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι οι ασθενείς με άνοια ωφελούνται από τις στατίνες όπως και οι ασθενείς χωρίς άνοια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άνοια αφορά 10 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη και είναι η κύρια αιτία αναπηρίας στα άτομα Τρίτης Ηλικίας της Γηραιάς Ηπείρου. Μάλιστα, ο αριθμός των πασχόντων αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2030, κυρίως λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Η άνοια αφορά στο 5% των ατόμων άνω των 65 ετών, και έως το 50% όσων καταφέρουν να φτάσουν στην ηλικία των 90 ετών.