Ένα πρόγραμμα άσκησης μεσαίας έντασης φαίνεται να οδηγεί σε αποτελεσματικό έλεγχο του σακχαρώδη διαβήτη σε άτομα με παχυσαρκία σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν Βραζιλιάνοι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Campinas στο Σάο Πάολο και δημοσιεύθηκε στο Journal of Endocrinology.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η προπόνηση ενδυνάμωσης και η γυμναστική με βάρη μπορεί να μειώσει το ηπατικό λίπος και να βελτιώσει τον έλεγχο των σακχάρων στο αίμα παχύσαρκων ατόμων και ανθρώπων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ακόμα και πριν υπάρξει απώλεια βάρους.

Σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια φάνηκε πως δύο βδομάδες τέτοιας άσκησης ήταν αρκετές για να τροποποιήσουν τη γονιδιακή έκφραση στον ηπατικό ιστό με τρόπους που οδηγούσαν σε καύση περισσότερων αποθηκευμένων λιπιδίων και συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της λιπώδους νόσου του ήπατος. Η κυτταρική ινσουλίνη στον ιστό βελτιώθηκε ενώ η ηπατική σύνθεση της γλυκόζης μειώθηκε.

«Είναι ευρύτερα γνωστό ότι η σωματική άσκηση βοηθά την καταπολέμηση νόσων. Η έρευνά μας εστιάζει στο πώς και γιατί συμβαίνει αυτό και ποιους μηχανισμούς επηρεάζει. Αν μπορέσουμε να ανακαλύψουμε μία κομβική πρωτεΐνη της οποίας τα επίπεδα ανεβαίνουν ή μειώνονται με την άσκηση, θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την φαρμακευτική αγωγή η οποία θα μιμείται ορισμένα από τα οφέλη της», δήλωσε ο Leandro Pereira de Moura, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.

«Μία σημαντική συμβολή της μελέτης ήταν η παρουσίαση ότι η άσκηση ενδυνάμωσης προώθησε ωφέλιμες τροποποιήσεις σε ιστούς που δεν επηρεάζονταν άμεσα από μυοσκελετικές συσπάσεις. Το επόμενο βήμα θα είναι να βρούμε πώς διεξάγεται αυτή η επικοινωνία μεταξύ των μυών και του ήπατος. Υποθέτουμε πως μία πρωτεΐνη η οποία λέγεται κλαστερίνη μπορεί να εμπλέκεται. Αν η αύξηση στα επίπεδα της κλαστερίνης προκύπτει από τη σωματική άσκηση τότε φαίνεται να είναι ωφέλιμη», δήλωσε ο Δρ. Moura ο οποίος κατέληξε λέγοντας πως θα πρέπει να εξεταστούν θεραπείες με συνθετικές εναλλακτικές.