Η βιταμίνη D και τα οιστρογόνα έχει ήδη φανεί ότι βελτιώνουν την υγεία των οστών των γυναικών. Μία νέα μελέτη όμως που διεξήχθη στην Κίνα και δημοσιεύθηκε στο Menopause αναφέρει ότι ο συνδυασμός των δύο μπορεί να αποτελέσει και ένα σπουδαίο θεραπευτικό όπλο κατά του μεταβολικού συνδρόμου.

Ως μεταβολικό σύνδρομο, ορίζεται η κατάσταση που συνδέεται με την παρουσία τουλάχιστον τριών από τα ακόλουθα, βάσει των κριτηρίων του μεταβολικού συνδρόμου κατά NCEP ΙΙΙ (National Cholesterol Education Program):

Περίμετρος μέσης >102 cm για άνδρες και >88 cm για γυναίκες
Τριγλυκερίδια ≥150 mg/dl
HDL <40 mg/dl για άνδρες και <50 mg/dl για γυναίκες
Αρτηριακή πίεση, συστολική ≥130 ή διαστολική ≥85 mmHg
Γλυκόζη πλάσματος νηστείας ≥ 110 mg/dl

Οι περισσότεροι ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και η απώλεια βάρους βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Το μεταβολικό σύνδρομο επηρεάζει το 30-60% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών διεθνώς. Η κοιλιακή παχυσαρκία και η καρδιακή νόσος η οποία οδηγεί σε μεταβολικό σύνδρομο αυξάνεται σημαντικά κατά τη γήρανση των γυναικών και φαίνεται να σχετίζεται άμεσα με την απώλεια των οιστρογόνων στην εμμηνόπαυση. Αυτό οδήγησε ορισμένους ερευνητές να προτείνουν θεραπεία οιστραδιόλης για γυναίκες που είναι λιγότερο από έξι χρόνια στην μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο σαν ένα μέτρο προφύλαξης από την καρδιαγγειακή νόσο.

Ομοίως, η βιταμίνη D έχει συσχετισθεί με διάφορους δείκτες μεταβολικού συνδρόμου συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, της υπεργλυκαιμίας, της αντίστασης στην ινσουλίνη και του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Τα συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη D είχαν δείξει ότι μειώνουν τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου σε βάθος 20ετούς παρακολούθησης.

Σε μία διατμηματική – συγχρονική μελέτη όπου συμμετείχαν 616 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 49-86 ετών που δεν λάμβαναν οιστρογόνα και συμπληρώματα βιταμίνης D ή ασβεστίου κατά την έναρξή της, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε θετικός συσχετισμός μεταξύ της βιταμίνης D και της οιστραδιόλης.

Συγκεκριμένα, οι υψηλότερες τιμές βιταμίνης D συσχετίστηκαν ευνοϊκά με το προφίλ λιπιδίων, αρτηριακής πίεσης και επιπέδων γλυκόζης. Η οιστραδιόλη συσχετίστηκε αρνητικά με τη χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και την αρτηριακή πίεση. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν τη συνεργιστική δράση της έλλειψης βιταμίνης D και της οιστραδιόλης στην ανάπτυξη του μεταβολικού συνδρόμου στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

«Σε αυτή τη μελέτη, η χαμηλή οιστραδιόλη αύξησε τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που είχαν επίσης έλλειψη βιταμίνης D, δήλωσε η Δρ. JoAnn Pinkerton, εκτελεστική διευθύντρια της Βορειοαμερικανικής Κοινότητας για την Εμμηνόπαυση (NAMS) και συμπληρώνει «Η Εταιρεία Ενδοκρινολόγων συστήνει τη βιταμίνη D σε επίπεδα 30ng/mL για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Το κατά πόσο τα ικανοποιητικά επίπεδα της βιταμίνης D βελτιώνουν την καρδιαγγειακή ή γνωστική λειτουργία παραμένει αντικείμενο μελέτης βάσει τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών».