Διαφέρουν οι καρδιές των δρομέων από αυτές των κολυμβητών;

Η απάντηση είναι «ναι» σύμφωνα με νέα μελέτη αν και οι διαφορές μπορεί να είναι μικρές.

Καρδιολόγοι και ερευνητές εξέτασαν παγκοσμίου επιπέδου αθλητές και συγκεκριμένα 16 δρομείς και 16 κολυμβητές, άνδρες και γυναίκες, εκ των οποίων μερικοί ήταν σπρίντερ και άλλοι μεγάλων αποστάσεων.

Συγκεκριμένα, έλεγξαν τις καρδιακές συχνότητες και την αρτηριακή τους πίεση και στη συνέχεια εξέτασαν τις καρδιές των αθλητών με ηχοκαρδιογραφήματα, κάτι που δείχνει τη δομή και τη λειτουργία τους.

Οι αθλητές, τόσο οι δρομείς όσο και οι κολυμβητές, είχαν μία πολύ καλή καρδιαγγειακή υγεία. Οι καρδιακοί παλμοί τους κυμαίνονταν γύρω στους 50 χτύπους το λεπτό με τις τιμές των δρομέων ελαφρώς χαμηλότερες από αυτές των κολυμβητών.

Υπήρξαν όμως κάποιες ενδιαφέρουσες μικρές διαφορές μεταξύ των κολυμβητών και των δρομέων, σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές.

Οι αριστερές κοιλότητες των αθλητών γεμίζουν με αίμα νωρίτερα από τον μέσο όρο και αδειάζουν πιο γρήγορα από αυτές των αθλητών.

«Αυτές οι διαφορές δεν αποδεικνύουν απαραίτητα ότι οι καρδιές των δρομέων λειτουργούν καλύτερα σε σχέση με τις καρδιές των κολυμβητών», σημειώνει ο Jamie Burr, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Guelph και διευθυντής του εργαστηρίου ανθρώπινων επιδόσεων, σύμφωνα με τους New York Times.

Δεδομένου ότι οι κολυμβητές ασκούνται σε οριζόντια θέση, συνεχίζει ο Burr, οι καρδιές τους δεν έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο πολύ τη βαρύτητα για να επιστρέψει το αίμα στην καρδιά, σε αντίθεση με τους δρομείς που είναι όρθιοι όταν ασκούνται.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν πόσο εξαιρετικά ευαίσθητοι είναι οι οργανισμοί μας σε διαφορετικούς τύπους άσκησης.

Ο Burr ελπίζει ότι μελλοντικά πειράματα θα δείξουν περισσότερα για τον τρόπο με τον οποίο κάθε δραστηριότητά μας επηρεάζει την καρδιά.