Το φαγητό έχει καλύτερη γεύση όταν το γευόμαστε καθιστοί! Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Consumer Research. Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Dipayan Biswas βρήκε ότι η όρθια θέση ακόμα και για λίγα λεπτά προκαλεί σωματικό στρες που «απενεργοποιεί» τους γευστικούς κάλυκες.

Παράλληλα η δύναμη της βαρύτητας ωθεί το αίμα στο κάτω μέρος του σώματος αναγκάζοντας την καρδιά να δουλεύει περισσότερο για να το στείλει στο πάνω μέρος, επιταχύνοντας τον καρδιακό ρυθμό. Αυτό ενεργοποιεί τον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων (ΥΥΕ) και οδηγεί σε αυξημένες συγκεντρώσεις στρες και κορτιζόλης. Η αλυσιδωτή αντίδραση μειώνει την αισθητηριακή ευαισθησία, η οποία επηρεάζει την αξιολόγηση της γεύσης των τροφίμων και ποτών, την αντίληψη της θερμοκρασίας των τροφίμων και τον συνολικό όγκο κατανάλωσης.

Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται δυσφορία, τα φαγητά που υπό κανονικές συνθήκες είναι γευστικά, δεν φαίνονται τόσο ευχάριστα στη γεύση. Ο Δρ. Biswas επικύρωσε την υπόθεσή του ζητώντας από 350 εθελοντές να αξιολογήσουν τη γεύση ενός εδέσματος. Όσοι εξ αυτών έφαγαν όρθιοι το αξιολόγησαν με χαμηλότερη βαθμολογία συγκριτικά με εκείνους που κάθονταν.

Οι ερευνητές ακολούθως έδωσαν στους συμμετέχοντες μπισκότα. Όσοι ήταν καθιστοί όταν έτρωγαν τα χαρακτήρισαν πιο νόστιμα. Ωστόσο όταν ο αρτοποιός άλλαξε τη συνταγή και έκανε τη γεύση λιγότερο ευχάριστη, προσθέτοντας περισσότερο αλάτι, τα αποτελέσματα ήταν αντίστροφα. Οι όρθιοι συμμετέχοντες δεν παρατήρησαν ότι τα μπισκότα ήταν πιο αλμυρά από το κανονικό και τα βαθμολόγησαν με υψηλότερη βαθμολογία συγκριτικά με τους εθελοντές που ήταν καθιστοί.

«Τα ευρήματα μπορεί να καταστήσουν πιο εύκολο για τους γονείς το να πείσουν τα παιδιά τους να φάνε υγιεινές τροφές με λιγότερο ευχάριστη γεύση. Αντίστοιχα μπορεί πια να μας είναι ευκολότερη η πρόσληψη φαρμακευτικών προϊόντων με δυσάρεστη γεύση όταν είμαστε σε όρθια θέση», δήλωσε ο ερευνητής.

Ο Δρ. Biswas επέκτεινε τη μελέτη προκαλώντας επιπλέον στρες. Ζήτησε από τους συμμετέχοντες να δοκιμάσουν φρούτα ενώ κουβαλούσαν μία τσάντα του σουπερμάρκετ, μιμούμενοι το τι συμβαίνει όταν κάποιος δοκιμάζει δείγματα. Τόσο οι καθιστοί συμμετέχοντες όσο και οι όρθιοι ανέφεραν ότι το επιπλέον βάρος έκανε τη γεύση του φαγητού να μοιάζει ακόμα χειρότερη.

Τέλος η ερευνητική ομάδα εξέτασε την επίδραση της στάσης στην αντίληψη της θερμοκρασίας. Στους συμμετέχοντες προσφέρθηκε καυτός καφές. Εκείνοι που ήταν όρθιοι ανέφεραν ότι η θερμοκρασία δεν ήταν τόσο έντονη, όσο σε εκείνους που ήταν καθιστοί. Ωστόσο ήπιαν λιγότερο συγκριτικά με όσους ήταν καθιστοί, δείχνοντας πως το σωματικό στρες επηρεάζει την όρεξη.

Τρώγοντας σε όρθια θέση μπορεί επίσης να επιτύχουμε ευκολότερα μακροπρόθεσμους στόχους απώλειας βάρους. Συγκεκριμένα η όρθια θέση φαίνεται να οδηγεί σε μικρότερη ποσότητα κατανάλωσης καθώς και περισσότερο σωματικό στρες.