Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού φέρνει πιθανώς την επιστημονική και ιατρική κοινότητα πρόσφατη ελβετική μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature. Ο εντοπισμός της κακοήθειας πριν τη δημιουργία μεταστάσεων σε άλλα άργανα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο για την έκβαση της νόσου, εξασφαλίζοντας στην ασθενή καλή ανταπόκριση στη θεραπεία.

Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο και Νοσοκομείο της Ζυρίχης και το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ETH), τα καρκινικά κύτταρα που οδηγήσουν σε μεταστάσεις αυξάνονται κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου. Το πρόσφατο εύρημα καταρρίπτει έτσι την παγιωμένη επιστημονική υπόθεση ότι οι καρκινικοί όγκοι σχηματίζουν διαρκώς μεταστατικά κύτταρα.

Οι μεταστάσεις συμβαίνουν όταν τα καρκινικά κύτταρα αποσπώνται από τον αρχικό όγκο και διασπείρονται στο σώμα μέσω των αιμοφόρων αγγείων, σηματίζοντας νέους όγκους σε άλλα όργανα. Ειδικότερα, όμως, η διαδικασία αυτή φαίνεται ότι επιταχύνεται «όταν η ασθενής κοιμάται οπότε ο όγκος ξυπνά», σύμφωνα με το σχόλιο του καθηγητή Μοριακής Ογκολογίας, Δρ Nicola Aceto, ο οποίος υπήξε επικεφαλής της μελέτης που συμπεριέλαβε 30 γυναίκες και ποντίκια με καρκίνο του μαστού.

Η μελέτη έδειξε επιπλέον ότι τα κύτταρα που αποκόπτονται από τον αρχικό όγκο το βράδυ διαιρούνται και πολλαπλασιάζονται ταχύτερα σχετικά με τα κυκλοφορούντα κατά την ημέρα καρκινικά κύτταρα. Συνεπάγεται έτσι ότι ορμόνες όπως η μελατονίνη που εμπλέκονται στη ρύθμιση του κιρκαδικού ρυθμού ελέγχουν τη διαφυγή και κυκλοφορία των καρκινικών κυττάρων, υπογράμμισε η Δρ Ζωή Διαμαντοπούλου από το ETH.

Προσαρμογή των ελέχγων και θεραπειών

Η μελέτη ανέδειξε παράλληλα τη σημασία του χρόνου ελέγχου των όγκων στους μαστούς, αφού διαφορετικές τυχαίες χρονικά δειγματοληψίες αίματος παρουσιάσαν διαφορετικά επίπεδα κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων. Στα ποντίκια μάλιστα, που είναι νυκτόβια πλάσματα, τα παραπάνω επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από των γυναικών, κάτι που σχετίστηκε με τη συλλογή δείγματος από τους ερευνητές τις πρωινές συνήθως ώρες, οπότε τα τρωκτικά κοιμούνται. «Πιστεύουμε ότι προκύπτει η ανάγκη συστηματικής καταγραφής των χρονικών σημείων που οι ογκολόγοι λαμβάνουν βιοψίες» σχολίασε ο Δρ Aceto.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 2,3 εκατ. νέα περιστατικά. Επόμενος στόχος της ερευνητικής ομάδας, είναι να διερευνήσουν αν καρκινικά κύτταρα και άλλων μορφών καρκίνων που δίνουν μεταστάσεις συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο.

Διαβάστε επίσης:

Τριπλά αρνητικός καρκίνος μαστού: Οι θεραπευτικές επιλογές που βελτιώνουν τη ζωή των ασθενών

Έρευνα: Ο κίνδυνος μετάστασης του καρκίνου του μαστού είναι 6% ως 22% μεγαλύτερος για τις γυναίκες κάτω των 35 ετών

Καρκίνος Μαστού: Τα τρόφιμα που συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο υποτροπής και θανάτου