Οι μεταμοσχεύσεις κοπράνων από νεαρά σε γηρασμένα ποντίκια φαίνεται ότι μπορούν να ενεργοποιήσουν το εντερικό μικροβίωμα των δεύτερων  και να ανανεώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του εντέρου τους σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.

Το έντερο είναι ένα από τα όργανα που επηρεάζεται περισσότερο από τη γήρανση και οι σχετιζόμενες με τη γήρανση αλλαγές στο ανθρώπινο μικροβίωμα έχουν συσχετιστεί με αυξημένη αδυναμία, φλεγμονή και ευαλωτότητα σε πεπτικές και γαστρεντερικές διαταραχές. Πρόκειται για αλλαγές σχετιζόμενες με την γήρανση που συμβαίνουν παράλληλα με την μείωση της λειτουργικότητας του ανοσοποιητικού συστήματος του εντέρου, αλλά μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστο αν αυτές οι δυο αλλαγές συσχετίζονται.

«Ως ανοσολόγοι που μελετούν τους λόγους που το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν λειτουργεί τόσο καλά καθώς μεγαλώνουμε μας ενδιέφερε να μελετήσουμε κατά πόσο η δομή του εντερικού μικροβιώματος μπορεί να επηρεάσει την ένταση την ανοσολογικής απόκρισης του εντέρου» εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Marisa Stebegg.

Στο πείραμά τους διαπίστωσαν ότι είτε με την απευθείας μεταμόσχευση κοπράνων από νεαρά ποντίκια σε γηραιά είτε με την πρόσληψη σφαιριδίων κοπράνων μεταξύ των ποντικιών, παρατηρήθηκε αναζωογόνηση και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του εντέρου, διορθώνοντας κατά ένα μέρος τις φθορές της γήρανσης.

«Οι διαδικασίες του ανοσοποιητικού συστήματος των γηραιών ποντικιών ήταν απαράλλακτες με εκείνες των νεότερων ποντικιών» σχολίασε η Δρ. Michelle Linterman επικεφαλής του Προγράμματος Ανοσολογίας του Ινστιτούτου Babraham.

Από τα αποτελέσματα καθίσταται προφανές ότι η ανεπαρκής άμυνα του εντέρου δεν είναι μη αναστρέψιμη και ότι η απόκρισή της μπορεί να ενδυναμωθεί με τα κατάλληλα ερεθίσματα, ουσιαστικά γυρίζοντας πίσω τον χρόνο στο ανοσοποιητικό σύστημα του εντέρου ώστε να προσομοιάζει με εκείνο ενός νέου ποντικιού.

Επιπρόσθετα τα αποτελέσματα της έρευνας σχετίζονται με την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της γήρανσης, επιβεβαιώνοντας τη σχέση μεταξύ των επιδράσεων του γήρανσης του ανοσοποιητικού συστήματος και των μεταβολών λόγω ηλικίας στο μικροβίωμα του εντέρου.

Επιδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων που έχουν θετικό αντίκτυπο στη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος αυτή η έρευνα υποδεικνύει ότι μέθοδοι όπως οι μεταμοσχεύσεις κοπράνων, τα προβιοτικά, και η διατροφή μπορεί να αποδειχθούν αποτελεσματικές για την υγιή γήρανση.