Γράφει η Μίνα Αγγελίνη,

Τα σκυλιά μπορούν να ανιχνεύσουν με μεγαλύτερη αξιοπιστία τη νόσο Covid απ’ ότι τα ρινικά PCR (μοριακά τεστ), σύμφωνα με γαλλική μελέτη.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», τα εκπαιδευμένα σκυλιά μπορούν να εντοπίσουν τον κορωνοϊό σε ποσοστό 97% στους συμπτωματικούς ασθενείς και σχεδόν 100% σε όσους δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

«Ο (εκπαιδευμένος) σκύλος δεν λέει ψέματα», υποστηρίζει ο Ντομινίκ Γκρανζάν, καθηγητής στην Εθνική Κτηνιατρική Σχολή «Alfort» στη Γαλλία και συντάκτης της μελέτης, στην επιστημονική επιθεώρηση «Science News» επισημαίνοντας ότι μπορεί να προκύψουν ορισμένα σφάλματα με τα μοριακά τεστ (PCR).

Στη γαλλική μελέτη συμμετείχαν συνολικά 335 συμμετέχοντες από διαγνωστικά κέντρα. Aπό τους εθελοντές, οι 109 ήταν θετικοί στην Covid, εκ των οποίων οι 31 ήταν ασυμπτωματικοί.

Οι σκύλοι ανίχνευσης της Covid, που χρησιμοποιούνται από γαλλικούς πυροσβεστικούς σταθμούς και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έλαβαν εκπαίδευση από τρεις έως έξι εβδομάδες, ανάλογα με το εάν ένα τετράποδο είχε προηγουμένως εκπαιδευτεί στον εντοπισμό οσμής.

Τα σκυλιά μύρισαν δείγματα ανθρώπινου ιδρώτα κι όταν εντόπιζαν θετικό κρούσμα Covid, κάθονταν μπροστά στον κώνο.

Τα εκπαιδευμένα σκυλιά ήταν πιο ευαίσθητα στα θετικά κρούσματα της Covid. Αντιθέτως, τα ρινικά μοριακά τεστ ανιχνεύουν κυρίως τα αρνητικά κρούσματα.

Όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα, η γαλλική έρευνα είναι η πρώτη που συγκρίνει τον βαθμό αξιοπιστίας ανίχνευσης της Covid από σκύλους έναντι των μοριακών τεστ.

Οι συντάκτες της γαλλικής μελέτης υπογραμμίζουν ότι περισσότεροι σκύλοι θα μπορούσαν σύντομα να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση της νόσου Covid σε χώρους μαζικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα εκπαιδευμένα σκυλιά μπόρεσαν να αναλύσουν 20 δείγματα σε μόλις 15 δευτερόλεπτα, όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της μελέτης, Ντομινίκ Γκρανζάν.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, το διεθνές αεροδρόμιο του Μαϊάμι ήταν το πρώτο των ΗΠΑ που χρησιμοποίησε σκυλιά για να ανιχνεύσουν τον κορωνοϊό.

Ακολούθησαν τα αεροδρόμια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Φινλανδία και σε άλλες χώρες. Επιπλέον, σχολεία στη Μασαχουσέτη και τη Χαβάη έχουν χρησιμοποιήσει εκπαιδευμένα τετράποδα για να ανιχνεύσουν κρούσματα της νόσου Covid.