Δανοί ερευνητές που ανέλυσαν εκατομμύρια γονιδιακές παραλλαγές στο DNA 400.000 ατόμων κατέληξαν ότι υπάρχει ένα γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο ενός ανθρώπου για λιποθυμία.

Γενικότερα, πιστεύεται ότι το 20-30% των ανθρώπων λιποθυμούν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, στις περισσότερες περιπτώσεις λόγω υψηλής θερμοκρασίας, αφυδάτωσης ή άγχους. Η μελέτη αυτή, όμως, υποδεικνύει ότι το γενετικό προφίλ αποτελεί επίσης έναν ισχυρό παράγοντα.

«Ένα τμήμα του χρωμοσώματος 2 είναι υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου λιποθυμίας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια γενετική παραλλαγή που προδιαθέτει τη λιποθυμία», δήλωσε ο ερευνητής Morten Salling Olesen, αναπληρωτής καθηγητής βιοϊατρικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και το Εργαστήριο Μοριακής Καρδιολογίας του Rigshospitalet.

Για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, η ομάδα του ανέλυσε γονιδιώματα περίπου 400.000 ατόμων από τη Βρετανική Βιοτράπεζα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 9.100 ανθρώπων που αναζήτησαν θεραπεία μετά από κάποιο συμβάν λιποθυμίας.

Οι άνθρωποι έχουν στο DNA τους 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων, δηλαδή 46 χρωμοσώματα σε κάθε κύτταρο. Ένα άτομο μπορεί να έχει μία, δύο ή καμία γονιδιακή παραλλαγή σχετιζόμενη με τη λιποθυμία στο χρωμόσωμα 2. Όποιος φέρει την παραλλαγή και στις δύο εκδόσεις του χρωμοσώματος 2 έχει 30% υψηλότερο κίνδυνο λιποθυμίας από κάποιον χωρίς αυτή.

Παρόμοια ανάλυση γενετικών δεδομένων από περίπου 55.000 άτομα στη Δανία, μάλιστα, επιβεβαίωσε τα ευρήματα της μελέτης της Βρετανικής Βιοτράπεζας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι γυναίκες κάτω των 35 ετών λιποθυμούν δύο φορές πιο συχνά από ότι οι άνδρες της ίδιας ηλικίας. Οι λόγοι, σχολιάζει ο Δρ. Olesen, είναι ασαφείς.

«Μία γυναίκα που φέρει την γενετική παραλλαγή κινδύνου και στα δύο ζεύγη του χρωμοσώματος 2, έχει περίπου τριπλάσιο κίνδυνο να λιποθυμήσει σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν φέρουν την παραλλαγή αυτή. Επομένως, το φύλο και μια μοναδική παραλλαγή στο γονιδίωμα μπορούν να αποκαλύψουν ένα σημαντικό μέρος του κινδύνου λιποθυμίας», σημείωσε σχετικά ο καθηγητής.

Η λιποθυμία ή συγκοπτικό επεισόδιο είναι η αιφνίδια παροδική απώλεια συνείδησης ενός ατόμου λόγω μειωμένης αιμάτωσης του εγκεφάλου. Επίσης, γεγονός είναι ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι λιποθυμίας, ωστόσο το γονίδιο που προσδιορίστηκε στη μελέτη και ονομάζεται ZNF804A σχετίζεται με έναν τύπο λιποθυμίας που παραμένει άγνωστος, σημειώνουν οι ερευνητές.

«Αυτό το γονίδιο πιθανότατα επηρεάζει μερικά από τα αντανακλαστικά που καθορίζουν αν κάποιος θα λιποθυμήσει ή όχι. Το ερώτημα είναι αν η κληρονομική συνιστώσα είναι η ίδια για όλα τα είδη συγκοπής. Πιστεύουμε ότι το γονίδιο που εντοπίσαμε προδιαθέτει για αγγειοπαρασυμπαθητική συγκοπή, η οποία συνιστά την πιο συνηθισμένη αιτία λιποθυμίας. Ωστόσο, δε μπορούμε ακόμα να είμαστε σίγουροι, αφού πρέπει πρώτα να μελετήσουμε λεπτομερώς το γονίδιο», καταλήγει ο Δρ. Oleson.