Ο εμβολιασμός κατά της νόσου COVID-19 με οποιοδήποτε από τα διαθέσιμα εμβόλια δεν μειώνει τις πιθανότητες σύλληψης των ζευγαριών, ωστόσο αντιστρόφως ανάλογα είναι τα αποτελέσματα για όσους άντρες παραλείψουν τον εμβολιασμό τους, καθώς εάν νόσησουν από κορωνοϊό ενδέχεται να περιοριστεί η γονιμότητά τους.

Τα νεότερα αυτά αποτελέσματα έρευνας του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης στο American Journal of Epidemiology επιβεβαιώνουν και προηγούμενη αντίστοιχη βιβλιογραφία σχετικά με την ασφάλεια των διαθέσιμων εμβολίων: «Η μελέτη μας αναδεικνύει για πρώτη φορά, ότι ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 δεν σχετίζεται με προβλήματα γονιμότητας των ζευγαριών που προσπαθούν να συλλάβουν μέσω της σεξουαλικής επαφής» αναφέρει σχετικά η Amelia Wesselink, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Τα δεδομένα

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα διαδικτυακής έρευνας σχετικά με τον εμβολιασμό, τη μόλυνση από τον ιό και τη γονιμότητα σε γυναίκες και άντρες, μέρος της μελέτης PRESTO που παρακολουθεί γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν από την περίοδο πριν τη σύλληψη έως και έξι μήνες μετά τον τοκετό.

Οι 2.126 γυναίκες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ζωής, το ιατρικό ιστορικό και τα χαρακτηριστικά των συντρόφων τους από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2021. Οι συμμετέχουσες παρακολουθήθηκαν για τη μελέτη έως τον Νοέμβριο του 2021.

Τα επίπεδα της γονιμότητας των γυναικών που έλαβαν τουλάχιστον μία δόση εμβολίου ήταν σχεδόν ίδια με τις μη εμβολιασμένες γυναίκες της μελέτης. Η ίδια διαπίστωση ισχύει και για τους άνδρες που είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους άνδρες συμμετέχοντες.

Περαιτέρω αναλύσεις που έλαβαν υπόψη τον αριθμό των δόσεων του εμβολίου, τον τύπο του εμβολίου, το ιστορικό υπογονιμότητας, το επάγγελμα και τη γεωγραφική περιοχή δεν έδειξαν επίσης καμία αρνητική επίδραση του εμβολιασμού στη γονιμότητα.

Ωστόσο, οι άνδρες που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό εντός 60 ημερών από έναν συγκεκριμένο κύκλο, είχαν μειωμένη γονιμότητα σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν νόσησαν ή τους άνδρες που βρέθηκαν θετικοί τουλάχιστον 60 ημέρες πριν. Το πόρισμα αυτό συμπληρώνει και αυτά προηγούμενων ερευνών που έχουν συσχετίσει τη μόλυνση από τον κορωνοϊό σε άνδρες με την κακή ποιότητα του σπέρματος και άλλες δυσλειτουργίες.

Εμβόλια και έμμηνος ρύση

Αξιοποιώντας τα ίδια δεδομένα, η ερευνητική ομάδα διερεύνησε το ενδεχόμενο τα εμβόλια να επηρεάζουν την έμμηνο ρύση των γυναικών. Τα τελευταία ευρήματα έρχονται να εξαλείψουν τις ανησυχίες σχετικά με τις τυχόν σύντομες αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο, καθώς ακόμα και σε περίπτωση που παρατηρηθούν, δεν επηρεάζουν την ικανότητα της σύλληψης.

Διαβάστε επίσης: 

Κορωνοϊός-Κύηση: Τέσσερις λόγοι για να κάνετε το εμβόλιο

Κορωνοϊός: Τρεις μύθοι για τον εμβολιασμό και την γονιμότητα – Ενημερωθείτε