Μειωμένο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο αλλά και θανάτου διατρέχουν όσοι νοσήσουν με τη μετάλλαξη Omicron σύμφωνα με νεότερα στοιχεία προκαταρκτικής μελέτης στις ΗΠΑ, η οποία επιχειρεί μια σύγκριση της σοβαρότητας της νόσησης με το στέλεχος Omicron και Delta. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα στοιχεία περίπου 70 χιλιάδων ασθενών ακόμη και μετά τον έλεγχο των αυξανόμενων επιπέδων ανοσίας του πληθυσμού.

Πιο συγκεκριμένα, οι νοσήσαντες με τη μετάλλαξη Omicron είχαν τις μισές πιθανότητες να νοσηλευτούν, σχεδόν 75% λιγότερες πιθανότητες εισαγωγής σε ΜΕΘ και περίπου 90% λιγότερες πιθανότητες να καταλήξουν, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν μολυνθεί με την παραλλαγή Delta.

Επιπλέον, από τα περίπου 52 χιλιάδες άτομα που μολύνθηκαν από την παραλλαγή Omicron, κανένα δε χρειάστηκε υποστήριξη από αναπνευστήρα, σε σύγκριση με 11 ασθενείς από τις σχεδόν 17 χιλιάδες περιπτώσεις με τη μετάλλαξη Delta.

Όσον αφορά τη νοσηλεία στο νοσοκομείο, πλεονέκτημα είχαν για ακόμα μια φορά οι ασθενείς με τη μετάλλαξη Omicron, καθώς όσοι έπρεπε να εισαχθούν στο νοσοκομείο παρέμειναν κατά μέσο όρο για 1.5 μέρα σε σύγκριση με τη πενθήμερη νοσηλεία κατά μέσο όρο για την παραλλαγή Delta. Τέλος, το 90% των νοσηλευόμενων με Omicron πήραν εξιτήριο σε τρεις ή λιγότερες ημέρες.

Η ανάλυση από το νοσοκομειακό σύστημα Kaiser Permanente στη Νότια Καλιφόρνια αφορούσε στην περίοδο μεταξύ 30 Νοεμβρίου 2021 και 1ης Ιανουαρίου 2022, όταν και τα δύο στελέχη κυκλοφορούσαν ευρέως. Τα δεδομένα τους βασίστηκαν σε ερευνητικό υλικό σε επίπεδο πληθυσμού από χώρες όπως η Νότια Αφρική και η Βρετανία, αλλά και σε δοκιμές σε ζώα και ανθρώπινους ιστούς σχετικές με το νεότερο στέλεχος.

Αν και η έρευνα δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους, συμπεραίνει ότι το στέλεχος της Omicron προκαλεί σαφώς λιγότερο σοβαρή λοίμωξη και ο μειωμένος αριθμός σοβαρών περιπτώσεων δεν οφείλεται αποκλειστικά στους εμβολιασμούς και τις μολύνσεις περισσότερων ανθρώπων.

Επιπροσθέτως, σημειώνεται η μειωμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της μόλυνσης από το στέλεχος Omicron, με την επισήμανση όμως της θωράκισης που προσφέρει το εμβόλιο από τις σοβαρές εκβάσεις την νόσου. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Rochelle Walensky, διευθύντρια των CDC, με την συμβολή των οποίων πραγματοποιήθηκε η έρευνα, τα θετικά αυτά πορίσματα δε θα πρέπει να οδηγήσουν σε εφησυχασμό, καθώς η υψηλή μεταδοτικότητα της Omicron εξακολουθεί να πιέζει τα συστήματα υγείας.

Διαβάστε επίσης

Μελέτη: Η μετάλλαξη «Omicron» παρακάμπτει την ανοσία των εμβολιασμένων, αλλά είναι ηπιότερη από τη Δέλτα

Τι συμβαίνει όταν η Omicron συνυπάρχει με τη Δέλτα ή την εποχική γρίπη

Το στέλεχος Omicron δεν είναι η μόνη απειλή: Τι ξέρουμε για τις Delmicron και Florona