Σε περίοδο έξαρσης των κρουσμάτων της μετάλλαξης Omicron εξελίσσεται η αρχή της νέας χρονιάς, γεγονός που φάνηκε και από τον ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό κρουσμάτων την περίοδο των εορτών.  Μεταξύ αυτών που τα PCR και Rapid τεστ τους βγήκαν θετικά, βρίσκονται και πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες που είτε έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, είτε έχει περάσει αρκετό διάστημα από την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, είναι μονόδρομος πια ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση για την άμεση προστασία από την παραλλαγή Omicron.

Στα εύλογα ερωτήματα πολιτών που διερωτώνται για ποιο λόγο νοσούν ενώ έχουν ολοκληρώσει την εμβολιαστική διαδικασία επιχειρούν να απαντήσουν Αμερικανοί ερευνητές.

Σύμφωνα με επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο αρχής γενομένης από την εμφάνιση της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης Omicron. Η μετάλλαξη μολύνει τους ανθρώπους ακόμα και αν δεν συνεπάγεται σοβαρή νόσηση, ενώ η έξαρσή της συνέπεσε με την περίοδο των εορτών και ταξιδιών σε πολλά μέρη.

«Πολλοί άνθρωποι μπορεί εσφαλμένα να πιστεύουν ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 μπορούν να εμποδίσουν πλήρως την μόλυνση ωστόσο τα συγκεκριμένα είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να προλαμβάνουν βαρύτερες λοιμώξεις», τονίζει ο Louis Mansky, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Τα εμβόλια παραμένουν το βασικότερο όπλο στη φαρέτρα αντιμετώπισης της νόσου COVID-19 ιδίως για τους εκείνους που έκαναν και την αναμνηστική δόση.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι επιστήμονες, οι δύο δόσεις Pfizer/BioNTech ή Moderna ή η μία Johnson & Johnson εξακολουθούν να προσφέρουν ισχυρή προστασία κατά της Omicron. Αλλά, οι αναμνηστικές δόσεις των Pfizer/BioNTech και Moderna αυξάνουν τα επίπεδα των αντισωμάτων που βοηθούν στην «απόκρουση» της μόλυνσης.

Η παραλλαγή Omicron φαίνεται πως πολλαπλασιάζεται πιο εύκολα συγκριτικά με τις προηγούμενες μεταλλάξεις και αν το μολυσμένο άτομο αναπτύξει υψηλό ιικό φορτίο τότε είναι πιο εύκολο να να μεταδοθεί σε άλλους, ιδίως τους ανεμβολίαστους. Οι εμβολιασμένοι από την άλλη έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ήπια συμπτώματα ή να μείνουν ασυμπτωματικοί, αφού ο πλήρης εμβολιασμός ενεργοποιεί πολλαπλές άμυνες του ανοσοποιητικού σύστημα κάνοντας πολύ δύσκολο στην Omicron να τις προσπεράσει.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, οι προτροπές να παραμείνουν όλοι ασφαλείς και υγιείς δεν έχουν αλλάξει. Η υποχρεωτικότητα στη χρήση της μάσκας, η αποφυγή της πολυκοσμίας και η ενδυνάμωση του οργανισμού μέσω του εμβολιασμού είναι απαραίτητα.

Διαβάστε επίσης:

Μελέτη: Η μετάλλαξη «Omicron» παρακάμπτει την ανοσία των εμβολιασμένων, αλλά είναι ηπιότερη από τη Δέλτα

Κορωνοϊός – Εμβόλια mRNA: Γιατί είναι πιο αποτελεσματικά έναντι της σοβαρής Covid-19

Κορωνοϊός – Εμβόλια: Οι παρενέργειες της τρίτης δόσης