Σημαντικά είναι τα προκαταρκτικά ευρήματα έρευνας σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού ενάντια στη μετάλλαξη Omicron, αλλά και της προηγούμενης νόσησης. Σύμφωνα με μια από τις πρώτες αξιολογημένες μελέτες, τα άτομα που έχουν νοσήσει προηγουμένως από την COVID-19 και όσοι έχουν εμβολιαστεί, ενδέχεται να έχουν μια πιο ισχυρή από τη βασική άμυνα ενάντια σε αυτό το νέο στέλεχος ανησυχίας.

Παρόλα αυτά, οι in vitro δοκιμές των δειγμάτων της νεότερης παραλλαγής Omicron που εξετάσθηκαν αποδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή έχει την ικανότητα να «υπερβαίνει» όλες τις άλλες παραλλαγές στην πιθανή ικανότητά της να διαφεύγει της προστασίας που αποκτήθηκε από προηγούμενη μόλυνση ή εμβολιασμό.

Επιπλέον, τα ευρήματα δημοσιευμένα στο Emerging Microbes & Infection, αναδεικνύουν ότι αν και η χορήγηση μιας τρίτης δόσης μπορεί να «ενισχύσει σημαντικά την ανοσία», η προστασία από την Omicron «μπορεί να διακυβευτεί»— χρειάζεται όμως περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί περαιτέρω.

Τα αποτελέσματα αυτά ενισχύουν και τα πρώιμα αποτελέσματα από τη Νότια Αφρική: «Διαπιστώσαμε ότι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων της παραλλαγής Omicron προκάλεσε σημαντικές αλλαγές στην εξουδετέρωση του ιού σε άτομα που είχαν ήδη νοσήσει από την COVID-19», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας Youchun Wang, Ανώτερος Ερευνητής από τα Εθνικά Ινστιτούτα Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων στην Κίνα. «Ωστόσο, ο μέσος όρος του επιπέδου προστασίας ενάντια στην Omicron εξακολουθεί να είναι υψηλότερος από τη βασική γραμμή προστασίας, γεγονός που υποδεικνύει ότι υπάρχει κάποιο ποσοστό προστασίας». Ιδιαίτερο ρόλο δε παίζει και η φθίνουσα πορεία της ανοσίας, όποτε και η μετάλλαξη θα μπορούσε να βρει πρόσφορο έδαφος και να μολύνει τον οργανισμό. Γι’ αυτό και είναι αναγκαία η χορήγηση της τρίτης δόσης.

Τι μελέτησαν οι ερευνητές 

Υπό το μικροσκόπιο της ερευνητικής ομάδας τέθηκαν 28 δείγματα αίματος από ασθενείς που ανάρρωσαν από το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2. Αυτά τα δείγματα δοκιμάστηκαν εργαστηριακά σε δείγματα της παραλλαγής Omicron καθώς και σε τέσσερα άλλα στελέχη «ανησυχίας» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (όπως η παραλλαγή Δέλτα) και δύο παραλλαγές που σημειώθηκαν ως «παραλλαγές ενδιαφέροντος».

«Αυτή η μελέτη επαληθεύει την ενισχυμένη ανοσολογική διαφυγή της παραλλαγής Omicron, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στον κόσμο και έχει σημαντικές επιπτώσεις στον σχεδιασμό των μέτρων για τη δημόσια υγεία», συνοψίζει ο δρ Wang.

Η ομάδα σημειώνει ότι χρειάζεται επειγόντως περισσότερη έρευνα και σε πραγματικές συνθήκες για την καλύτερη κατανόηση της μετάλλαξης Omicron:«Θα πρέπει να επανεκτιμηθεί εάν τα αντισώματα μπορούν ακόμα να είναι αποτελεσματικά έναντι αυτή της παραλλαγής», συνοψίζουν οι συγγραφείς.

Διαβάστε επίσης: 

Κορωνοϊός – Μετάλλαξη Omicron: «Φταίει» η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη; Η επιστήμη απαντά

Κορωνοϊός: Ο παράγοντας που αυξάνει κατά 50% την πιθανότητα σοβαρής νόσου